В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какви ще са предизвикателствата за финансовите пазари през 2020?

Ангел Марчев, инвестиционен анализатор, В развитие, 15.11.2019

Увеличаващото се неравенство в богатството, доходите и здравеопазването и политическата реакция спрямо него са едни от най-големите рискове за пазарите, очертани от топ икономистът на Deutsche Bank Торстен Слок. Сред рисковете са още търговската война между САЩ и Китай, въздържането от капиталови инвестиции сред компаниите и отрицателните лихвени проценти.

Когато се прави класация, винаги като най-рискови фактори изплуват икономическите, но в случая за 2020 г. става дума по-скоро за политически рискове, коментира Ангел Марчев, инвестиционен анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Основният фактор за волатилност е кои ще са номинираните кандидати на Демократическата партия в САЩ. Двама от тях са заявили в аванс антикорпоративни мерки - високи данъци, нови регулации и т.н".

"Американският президент Доналд Тръмп е любимец на пазарите. Икономическата война в момента обаче е един от факторите, а той е предизвикан от Тръмп", подчерта гостът.

Гостът обясни, че голяма част от изведени от Deutsche Bank 20 риска за пазарите, са свързани с инвестициите в дългови инструменти в САЩ и поведението на Федералния резерв.

"Оттеглянето на инвестиции от дългови пазари е добра новина за новоразвиващи се компании, които са намерили път до фондовите борси. Добавена стойност ще бъдат рискови технологични инвестиции".

Доцент д-р Ангел Марчев посочи, че Brexit ще се проточи още известно време. "Въпреки всичко през цялото време остава една неопределеност, която е рисков фактор", твърди той.

Пенсионните фондове в контекста на отрицателните доходности и дълговите пазари

"Западните икономики със сигурност имат застаряващо население, което е заделило достатъчно средства. Много средства се отделят в пенсионни фондове, които са притиснати да се налага да изработват голяма за своя тип доходност".

Последни новини
Още от В развитие