В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Политолог: Липсата на единна идентичност е опасна за ЕС

Владимир Шопов, политолог, изследовател, В Развитие, 16 октомври 2019 г.

Последните няколко години бяха интерлюдия към новата вълна от кризи. В последните 2-3 години повечето европейски политики живеят с усещането, че си спечелиха известно безвремие и комфорт.
Европейският съюз в последните години предпочете по някои от големите теми да води вътрешния си разговор и там очевидно трябва да се изчака следващата криза, за да се продължи напред. Пример за това е миграцията, каза Владимир Шопов, политолог, изследовател, в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

По отношение на еврозоната има някои малки крачки напред, но и там разделителните линии сякаш са прекалено оформени, допълни той.

"ЕС винаги борави с някаква визия за бъдещето на света, но не винаги я дефинира ясно", каза гостът.

"Идеята, че Европа е в свят, в който няма приятели, е доста проблематична, защото тя предполага институционализиране на една антиамериканска нагласа", заяви още Шопов.

"Трудно е да се води Realpolitik (бел. ред. от немски език - практична политика) от конструкция, която не е национална държава. Няма единна идентичност и няма политическа воля за това. Това е опасна територия за ЕС", каза той.

Още по темата

Според Владимир Шопов "не е ясно какъв брой от страните-членки на ЕС ще споделят амбициозната визия за бъдещето – независимо дали се говори за декарбонизация или външни отношения и отбрана".

"Чисто исторически сблъсъци между национално и наднационално винаги е имало и те ще продължат. Има дисонанс между интеграционните претенции на Макрон и реалното му политическо поведение. Ако Франция сега на срещата на върха блокира по-нататъшното разширяване на ЕС, той ще плати сериозна цена", добави още той.

"Европейският парламент най-накрая заприлича на националните парламенти в Европа. И той не е изолиран от тенденцията на фрагментация, която се наблюдава навсякъде в парламентите в последните години. Тук идва и създаването на сложни коалиционни формули. В ЕП имаме една сложна „Тройна коалиция“. В този парламент трудно ще се постигат съгласия", отбеляза Шопов.

"Китай в последните години много ясно формулира своето отношение спрямо Европа и започна да го осъществява на терен. Това започва да предизвиква реакция, но единна позиция трудно ще видим. Съвременните европейски политици нямат времето и спокойствието на предишните поколения политици - политиката е твърде остро в тяхното ежедневие", заяви гостът.

"Европейската идентичност няма да се случи по начина, по който мислехме нейното създаване. Тя може да се появи в резултат на сегашния разговор за бъдещето и къде е мястото ни вътре в него. ЕС преди глобалната криза възприемаше света по един начин. Това възприятие необратимо изчезва", каза в заключение Шопов.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие