Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преслав Райков: Китайците в момента държат в ръцете си повечето карти

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб investor, 12.10.2019

21:30 | 12 октомври 2019

За момента най-добрият възможен сценарий в търговската война между САЩ и Китай е временна сделка. Една такава сделка би съдържала възможността САЩ да не продължат с увеличаването на митата, да няма обезценяване на китайския юан, както и шанса американците да започнат да търгуват с някои китайски технологични компании. Китайците в момента държат в ръцете си повечето карти, заяви Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Клуб investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Инструментите за влияние върху икономиката (на Китай) никой не може да ги рестриктира - да обезценяват валутата си например. Така че ако Китай сега има доста по-остър тон, или пък реши да направи стъпка напред в задълбочаване на тази криза, Тръмп ще бъде принуден да скючи сделка, за да парира ефектите върху щатската икономика в следващите 12 месеца. Лично според мен китайците са един ход напред пред Тръмп".

Преслав Райков припомни, че седмицата е започнала волатилно за пазарите, основно точно заради търговските преговори.

"В сряда щатските пазари регистрираха голям спад. Dow Jones се понижи с около 1,5%, следван от S&P 500", уточни той. Райко обясни още, че турската офанзива срещу кюрдите в Сирия се е отразила върху турските активи.

"Лирата се обезцени до шестседмично дъно, след което последва частично възстановяване. Но рисковата премия в Турция се повиши. Това рефлектира и върху България, тъй като търговският поток от Турция се отразява на нашето икономическо представяне".

"Отделно Европа влиза в рецесия. Германия повлича крак", подчерта гостът.

"Икономическите данни от Великобритания отчитат, че страната се справя доста по-добре от очакванията. И макар да има лек спад от 0,1% през август, в по-средносрочен мащаб икономиката избягва рецесионните процеси в сравнение с Италия и Германия, например. Паундът, от друга страна, достигна нива от 1.22 за долар, но не успя да пробие нагоре".