В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Профилът на българския кредитополучател не е по-различен от този на европееца

Жозе Салойо, управител на BNP Paribas Лични финанси в България, „В развитие“, 05.70.2019 г.

Финансовите институции в България, отпускащи кредити, отчитат ръст в размера на сумите от 16% за периода ноември 2018 г. - май 2019 г. Оказва се, че българските кредитополучатели не се отличават особено от своите съмишленици в останалата част от Европа, тъй като потребностите на хората по света са сходни на фона на положителната икономическа картина. Това коментира управителят на BNP Paribas Лични финанси в България Жозе Салойо в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„През последните 6 месеца около 27% от клиентите ни са между 30 и 37 години. Наблюдаваме, че мъжете се фокусират основно върху покупките на автомобили, а дамите се фокусират върху медицинските услуги и образование. В градовете около 30% от запитванията идват от София и Пловдив. Като цяло не наблюдаваме големи разлики от услугите, които търсят хората, що се отнася до местоположението“.

Забележителен е ръстът в онлайн запитванията за кредити – в момента те са около 41% от общия брой запитвания. Това е една тенденция, която е наложена в Западна Европа и набира все по-голяма популярност и в източните части на континента, казва още Салойо.

Още по темата

„Клиентите ни търсят основно по три причини – около 31,1% за ремонт на дома; около 31% за консолидация или обединяване на дълга; около 20% за покупка на кола“.

Нивото на лошите кредити в България в момента е около 12%, но изгледите през последните години са този процент да се смалява, обяснява управителят на BNP Paribas.

Видео от разговора може да видите горе.

Последни новини
Още от В развитие