В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Основната причина за кредитите за почивка е липсата на дългосрочно планиране на личните финанси

Богомил Николов, Активни потребители, В развитие, 28.06.2019

Кредит е най-добре да се взима за инвестиция, а не за потребление. Всеки втори българин е готов да почива на кредит. Липсата на дългосрочно планиране на личните финанси е причината да се прибягва до кредити за почивка. Това заяви Богомил Николов, Активни потребители, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

По данни на Асоциацията за защита на потребителите през последните 2 месеца се наблюдава ръст от над 10% на бързите кредити, които се взимат с цел основно почивка на море, съобщи още Богомил Николов.

"Хората предпочитат да взимат бързи решения с бързи резултати, доверявайки се на импулса. Но ако се направи разчет, ще се разбере, че се плащат изключително високи такси и лихви на годишна база, но когато се прави ежемесечно с малки кредити до заплати или за текущо потребление, не се усеща. В крайна сметка почивката на кредит ни излиза по-скъпа от почивката със спестявания.".

Хората с по-ниски доходи не могат да мислят за спестявания и настройват живота си на база кредит, което не е радващо, твърди Богомил Николов. "Закон за фалита ще спре финансовите институции да налагат всичките глоби и такси, защото няма да имат интерес да наказват човека, а ще стане по-важно той да продължи да плаща, макар и разсрочено. Така те ще станат внимателни и относно критериите по раздаването на парите, което в момента се случва безотговорно и безразборно", добави той.

"България продължава да губи население и никой не е проучил колко от напускащите страната хора са задлъжнели. Според нас това е втората основна причина да губим население. Първата е търсене на добри доходи".

 

Последни новини
Още от В развитие