В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Много от британските избиратели виждат в Борис Джонсън обединител на нацията

Д-р Алън Уейджърс, научен сътрудник в The UK in a Changing Europe, В развитие, 21.06.2019

Голяма част от британските избирателите приемат Борис Джонсън за обединител, който ще избегне Брекзит без сделка, заяви д-р Алън Уейджърс, научен сътрудник в The UK in a Changing Europe, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Борис Джонсън бързо стана фаворит за премиерския пост. Щом се превърнете в ясен фаворит на депутатите, това създава една инерция. Ако искате да сте част от следващото правителство, начинът е да подкрепите Борис Джонсън".

Възможно е да има политически игри в парламента, целта на които да е поддръжниците на Джонсън да се уверят, че той ще се изправи срещу Джереми Хънт. Възможно е и кампанията на Борис Джонсън да се разпадне и да се случи някакъв скандал, но е много трудно да предвидим какъв ще бъде той точно. Самият той е доста колоритен и полярен. Той със сигурност обаче е основен фаворит. Съществува възприятието, че той ще достигне до повече хора, отколкото Джереми Хънт. Политиката му е популистка и дясна и той ясно я следва, коментира още Алън Уейджърс.

"Ако Джонсън стане следващ премиер, ще поиска да стане бъде премахнат ирландският предпазен механизъм. Освен това ще поиска дълговете на Великобритания към Брюксел да бъдат опростени, но мисля, че това ще бъде почти невъзможно".

В крайна сметка резултатът от Брекзит може би ще бъде решен по време на изборите в страната, смята д-р Уейджърс.

Мисля, че е възможно Консервативната партия да спечели изборите. В момента Великобритания се представят добре 4 партии. Основният въпрос е дали Консервативната и Лейбъристката ще възстановят позициите си и ще си върнат гласовете от другите партии. Борис Джонсън ще бъде в добра позиция да си върне загубените от партията "Брекзит" гласове. Мисля, че първо ще има предсрочни избори и евентуално след това втори референдум, отбеляза д-р Алън Уейджърс.

 

Последни новини
Още от В развитие