В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Град Лодз - най-големият реципиент на евросредства в Полша, който привлича нови бизнеси

Адам Пустелник, директор на отдела по обслужване на инвеститорите на градските власти в полския град Лодз, В развитие, 01.03.2019

Полският град Лодз инвестира много пари, за да бъде възприет като умен. Това каза Адам Пустелник, директор на отдела по обслужване на инвеститорите на градските власти в полския град Лодз, в интервю за репортера Хюлия Айваз, излъчено в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров. Имахме лошо наследство, тъй като сме постиндустриален град, така че трябваше да излезем с няколко идеи как да променим лошата тенденция, обясни той.

"Избрахме стратегия, фокусирана и базирана върху инвестиране на огромни количества еврофондове в инфраструктура и големи проекти. Идеята е да вложим възможно най-много пари в развитието на центъра на града и качеството на живот на гражданите".

Инвестирахме близо 1 млрд. евро в обновяването на индустриалното си наследство като фабрики и други съоръжения. Предполага се, че това ще привлече нови граждани и нови малки и средни компании в бедните квартали, заяви Пустелник.

"Също така искаме да генерираме туристически продукт от хора, които имат интерес да посетят индустриалното културно наследство по модел на градове като Манчестър или Ню Йорк. Основахме и изцяло нов бизнес квартал в центъра на града".

Лодз е най-големият получател на европейско финансиране в Полша, разказа той.

"Без европейските фондове градът би бил в много лоша ситуация. Европейското инвестиране ни дава възможност да създадем добри условия за разрастване на бизнеса и да привличаме нови бизнеси".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие