В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Експерт: При Brexit без сделка рецесията в Германия ще е неизбежна

Йонко Чуклев, финансов анализатор, В развитие, 18.02.2019

Трудно ще е Германия да избегне рецесията и да се задържи „над водата", особено при случай на твърд Брекзит. Това коментира финансовият анализатор Йонко Чуклев в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Още от май месец миналата година имаше една корекция в индекса DAXX, която падаше плавно. Специфичното при германскатаикономика е, че 50% от нейното БВП е износ. Германия има търговски излишък на първо място с Америка, на второ място с Англия и на трето с Франция. Търговският излишък с Америка възлиза на около 57 млрд. долара".

В Америка през последното тримесечие се случи спад на продажбите на дребно, който не бяхме виждали от 10 години насам, уточни Чуклев. "В Англия ситуацията бе аналогична. Сега сме в ситуация, в която Брекзит застрашава 100 000 работни места в германската индустрия, от които 15 000 са директно в автомобилната индустрия", допълни той.

"Във Франция ситуацията е по-различна от Германия в две посоки. Има по-висока безработица, и по-специално младежка такава. Френският пазар на труда остава скован и нереформиран. От друга страна, много често Франция иска да подобри конкурентоспособността си чрез различни мерки. Германците обаче мислят на чисто производствено ниво, прагматични са и бизнес ориентирани. Те планират бюджетен излишък за разлика от французите".

Италия започна да продава държавни имоти, за да преструктурират дълга си, посочи Йонко Чуклев по темата за икономическото развитие на държавата. Там в последно време притеснителен е законопроект, касаещ италианските златни резерви, които вече ще бъдат собственост на италианското правителство, заяви още той.

Последни новини
Още от В развитие