В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Възможно е още днес македонският парламент да одобри промяната на името на страната

Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 11.01.2019

Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възможно е до края на деня да има решение за промяната на името на Македония, която Скопие и Атина договориха през 2018 г. Това каза Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Все още обаче липсват твърди доказателства, че управляващите в македонския парламент имат нужното мнозинство. Необходими са 80 гласа, с които промените да влязат в сила“.

Напрежението в Македония е доста сериозно, отбеляза Кръстев.

В страната имаше многобройни протести, които показаха, че голяма част от македонците са против споразумението с Атина“.

Гостът добави, че и в гръцкия парламент промяната е поставена под съмнение от страна на партия „Независими гърци“.

Той изтъкна, че противните и в двете страни обаче не са толкова много.

Според Кръстев постигането на положителен резултат днес или до края на седмицата е правилният ход за Македония. Присъединяването към НАТО и Европейския съюз (ЕС) е единственият възможен път пред страната, добави той.

Намаляване на напрежението между Скопие и Атина ще значи цялостно подобряване на ситуацията в региона на Западните Балкани, предстои да видим кога ще се случи то“.

Кръстев коментира и туризма като възможност за подобряване на отношенията между страните от Западните Балкани. Гостът отбеляза, че посещенията у нас са предимно от македонски граждани, като те избират най-често зимните ни курорти Боровец и Банско. Пампорово също се нарежда сред най-предпочитаните места, добави той. 

"Към почивка в България има интерес също от сръбски и косовски граждани. Това дава много нови възможности за съвместна работа по икономически и инфраструктурни проекти".  

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие