В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕС се стреми да разреши проблема с намаляването на световните запаси от риба

Д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море, В развитие, 06.12.2018

Д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът с намаляването на световни запаси от риба е голям. Европейският съюз (ЕС) и Европейската Комисия (ЕК) се опитват да водят обща рибарска политика, която е с цел стабилизиране на ресурси и подобряване на запаса. Това каза д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Рибата намалява поради няколко причини. На ден населението расте със 140 хил. жители. Повечето хора живеят в крайбрежни градове и са традиционно консуматори на риба и морски дарове".

Замърсяването на водата също е основен фактор за намаляването на световните запаси, коментира той.

Отчита се лек недостиг на шаран поради замръзването на водоемите в някои области, но вчера и днес времето се затопли. Започна регулярното снабдяване, заяви Господинов.

"Става въпрос за малките водоеми, които отглеждат екстензивно в язовири, докато големите рибарници успяха да извадят част от рибата и да я съхранят в мрежи. Има достатъчно шаран. Ако снощи и днес румънският пазар е повлиял с поемането на големи количества, може да има промени в цената".

Цената се определя според качеството и търсенето. Качеството на рибата тази година е много добро, уточни гостът.

"В България рибата е по-евтина в сравнение с европейския пазар. В страната се внасят много видове риба. Голяма част от тези риби се изнасят след преработване, тъй като има много добри преработватели в страната".

До август тази година положението беше тревожно – водата беше много топла и нямаше риби, което оказа влияние на риболова. Но вече уловът е много богат на сафрид, чернокоп, барбун и паламуд, допълни Господинов.

"Около 13 хил. са заети пряко в сезона с рибата с риболов, преработка, складиране, продажби и стоварването в България. Това са само пряко заетите, като има и логистика, транспорт и други".  

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие