В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Данъчната система спомага за нарастващото неравенство в страната ни

Боян Захариев, институт „Отворено общество“, и Ивайло Атанасов, Сдружение „Солидарна България“, В развитие, 23.10.2017

България е единствената страна в ЕС, която облага абсолютно еднакво всички свои граждани и техните доходи. Това посочи Ивайло Атанасов от Сдружение „Солидарна България“ в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите му няма друга страна в ЕС, която да няма под някаква форма или ноеблагаем минимум, или данъчен кредит, или облекчение за хората с ниски и средни доходи.

„Буквално страната ни и нейният бюджет се издържа от залъка на най-бедните хора. И това, което финансивият министър казва, когато до него достигне идеята, че това трябва да се промени, е, че едва ли не държавата ще фалира, ако спре да облага и мизерията“.

Според него това трябва да се промени на фундаментално ниво, включително самата ни представа за това откъде трябва да идват приходите за държавата.

„Не може ние да облагаме всички еднакво и да твърдим, че иначе държавата ще пропадне. Не може най-бедните в тази държава да издържат решително съществуването на всичките ни системи“.

Боян Захариев от Институт „Отворено общество“ от своя страна заяви, че има и много други проблеми, но данъчната система несъмнено е един от тях и добавя допълнителна енергия в и без това нарастващото неравенство в страната ни.

Той обясни, че навсякъде по света се стимулира започването на работа, докато в България се облага дори и малкият доход, за който се е съгласил да работи даден безработен.

 

Последни новини
Още от В развитие