Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Многополюсният свят днес отново налага доминация на силата

Здравко Попов, Институт за публична политика, Светът е бизнес, 11.03.2020

Многополюсният свят не се организира около някакви ценности и принципи, а около старото класическо разбиране за доминация на силата и зоните на влияние. Има девалвация на международното право и нездравословно съперничество на сили. Това каза Здравко Попов, Институт за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът започна анализа си по темата за коронавируса, един от многобройните според него вируси, който не е страшно извънреден, но от друга страна, показва неподготвеност на нивото на международните организации и националните правителства за справяне с глобални рискове.

Попов уточни, че коронавирусът е тестван преди няколко години в институти във Великобритания и САЩ, може би и в Китай - т.е. е бил предвиден.

"Много активна е фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, те създадоха философска платформа, според която независимо от национална и регионални интереси, светът трябва да разбере, че има предизвикателства, включително дори тероризма и миграцията, които да инициират глобална солидарност".

"На проблема трябва да се намери разумно решение", счита гостът.

Още по темата

"В контекста на мигрантската криза видяхме два модела на световен ред, които бяха сравнително рационални - конфронтационният модел между Изток и Запад по време на Студената война, който все пак имаше разумни механизми, удържали света да бъде предвидим. След като Студената война отмина, видяхме друг модел на световен ред, основно еднополюсен - имахме ясна победа на западен тип цивилизация, на либерална демокрация, но и той не се удържа дълго", обясни Попов.

Гостът изрази мнение, че разпадането на блоковата система и деколонизацията са създали условията за възникването на мултикултурализъм, и че "някой" трябва да организира това разнообразие.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес