Лагард: Трябват спешни мерки срещу коронавируса, за да избегнем криза

Мерките на централните банки ще бъдат успешни само ако правителствата също окажат подкрепата си, казва управителят на ЕЦБ

16:00 | 11 март 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Управителят на Европейската централна (ЕЦБ) банка Кристин Лагард заяви, че Европа рискува да получи голям икономически удар, водещ до финансова криза, освен ако лидерите не предприемат спешни действия срещу коронавируса, и даде знак, че нейната институция ще предприеме стъпки още в четвъртък, предава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Лагард заяви пред лидерите на Европейския съюз по време на конферентен разговор късно във вторник, че без координирани действия в Европа „ще се развие сценарий, който ще напомни на много от нас за Голямата финансова криза през 2008 г.“. С правилния отговор обаче шокът вероятно ще се окаже временен, добави тя.

Лагард каза, че нейните служители преглеждат всичките си инструменти и възможности за реакция преди срещата в четвъртък с цел вземане на най-правилното решение. По-специално се обмислят мерки за осигуряване на "супер евтино" финансиране и гарантиране, че ликвидността и кредитирането няма да прекъснат, заяви източник от институцията.

Все пак французойката подчерта, че мерките на централните банки ще бъдат успешни само ако правителствата също окажат подкрепата си, като предприемат стъпки, за да гарантират, че банките продължават да отпускат заеми за бизнеса в засегнатите райони.

Още по темата прочетете в Investor.bg.