Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Установеният ред в международните отношения вече не функционира

Здравко Попов, дипломат, президент на Институт за публична политика, Светът е бизнес, 23.12.2019

21:00 | 23 декември 2019
Обновен: 09:24 | 7 юни 2020

"Има забележими ефекти на усилие да се омаловажават международните организации и да се намали тяхната значимост и роля в поддържане на световния ред. Виждаме го по отношение на Световната търговска организация, ООН, НАТО, ЕС", коментира Здравко Попов, дипломат, президент на Институт за публична политика, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Европейският съюз (ЕС) съдържа един голям проблем - пропастта между национално и наднационално. Има структурна проблематика, която все повече ще тежи като своеобразен проблем на европейския проект. Колкото повече нараства ролята на наднационалните институции, толкова повече ще растат и националните интереси и ще се засилва противоборството".

Според Здравко Попов съществува своеобразен недоговорен консенсус между големите играчи в света да възстановят своята роля при дефинирането и регулирането на световен ред. "Преформулират се интересите на глобалните играчи. Възстановяват се стари идеологии, свързани с опита да се защити лидерството на всяка една от тях по отношение на собствената координатна система на национални интереси", допълни той.

В контекста на Великобритания и Brexit гостът изтъкна, че самостоятелността дори в един взаимообвързан свят все пак все още е ценност при взимането на решения.

По думите на диплома НАТО в момента търси оправдание за съществуването си и реформа, която да я направи по-значима. "Турция не съблюдава колективните норми в този случай. Ердоган иска да направи Турция глобален играч. Става дума и за възможността Турция да се опита да присвои военен потенциал, който е собственост на САЩ - ядрените оръжия", подчерта Попов.

"Консервативните ценности са позволявали да се възприемаме като субекти на международни отношения, чиито проблеми могат да се решат на международни конференции. Идеята е била тези ценности да се превърнат в устойчив модел на мира в света. Практикуването им обаче ги подлага под съмнение".

Здравко Попов смята, че може би ще възстановим баланса на сили, зони на влияния и търсенето на компромиси и сделки.

Гледайте целия разговор във видеото.