Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Цените на тока и дефицитът на кадри - основните вътрешни спънки пред икономиката ни

Евгений Кънев, управляващ партньор в Инвестиционно-консултантска компания "Маконис", Светът е бизнес, 30.07.2019

Евгени Кънев, управляващ партьор в Инвестиционно-консултантска компания "Маконис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евгени Кънев, управляващ партьор в Инвестиционно-консултантска компания "Маконис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическите предизвикателства пред България са вътрешни и външни. Вътрешните са свързани най-вече с цените на тока. Освен цените на тока друг потискащ икономиката ни фактор е и дефицитът на работна сила, твърди Евгений Кънев, управляващ партьор в Инвестиционно-консултантска компания "Маконис", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Нашият либерализиран пазар на електроенергия произвежда различни вариации и има скрити интереси. А все пак е важно цената на електроенергията да бъде в умерени граници. Важен е и въпросът с петролните, газовите доставки. Трябва да минимизираме компонентите на себестойността за регулиране на цената".

Проблемът с малкото играчи на пазара, които могат да манипулират цените, се решава чрез увеличаване на доставката на предлагането, изтъкна Кънев. "В случая при нас търсенето е налице, а има проблем с предлагането - и съответно се говори усилено за допускане на внос на електричество, т.е. трябва да има свързаност на нашата мрежа с други, за да се позволява това. Когато цените са неразумни, да може да се внася. Има какво да се желае и по отношение на инфраструктурата. За да се продава ток от други борси у нас, е необходима техническа обезпеченост и свързаност на мрежите", допълни той.

Още по темата

Недостигът на кадри

"Освен цените на тока друг потискащ икономиката ни фактор е и дефицитът на работна сила. От една страна, това е добре, понеже се вдигат заплатите и осигуровките, но от друга страна, не е толкова добре за самата себестойност на продукцията, тъй като голяма част от това повишение не е базирано на по-висока производителност на труда, а на дефицита на работна сила".

Стрес тестовете на банките у нас

Резултатите от стрес тестовете на банките у нас са положителни от гледна точка на това, че няма изненади спрямо резултатите от 2016 г., посочи Евгений Кънев, като обобщи, че като цяло банковата ни система е стабилна и едва ли някой е изненадан от това. Разбира се, има какво се желае, смята гостът. "Две от шестте банки имат нужда да увеличат капиталовата си адекватност. Ще има решение дали биха ни приели в банковия съюз и дали можем да стигнем до чакалнята на еврозоната. Ако решението е базирано на чисто технически критерии, най-вероятно няма да ни допуснат. Може да се докаже политически приоритетно по други причини да бъдем приети", поясни Кънев.

Още по темата

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес