Членството ни в ERM 2 зависи най-вече от оценката на банковия сектор от ЕЦБ

Антикорупционният закон би трябвало да е финалната щриха преди присъединяването на България към валутния механизъм

19:07 | 12 юли 2019
Предварителните резултати от стрестестовете за банките вече са известни, твърдят неофициални източници. Снимка: Pixabay
Предварителните резултати от стрестестовете за банките вече са известни, твърдят неофициални източници. Снимка: Pixabay

България е изпълнила почти всичките си ангажименти, необходими за влизането в ERM 2, с изключение на получаването на окончателните резултати от цялостната оценка на ЕЦБ за местния банков сектор, както и приемането на законопроекта за държавните предприятия, според Финансовото министерство, предаде Financial Observer.

Очаква се ЕЦБ да публикува резултатите от шестте одитирани български банки на 26 юли, но стрес-тестовете са приключили и банките вече са информирани за предварителните резултати, според неофициални медийни източници.

Законопроектът за държавните предприятия има за цел да изпълни изискването за подобряване на управлението на публичните дружества и все още предстои да бъде приет от парламента, съобщиха още от Финансовото министерство.

Законопроектът беше изготвен с помощта на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), а окончателният вариант беше обсъден и приет на първо четене в парламента през юни.

Крайният срок за внасяне на изменения по законопроекта изтича на 17 юли, което означава, че второто четене на закона от парламентарните комисии и събранието може да приключи в рамките на една седмица след посочената дата.

Депутатите също ще трябва да подобрят последните изменения в закона срещу изпирането на пари, който включва транспонирането на новата директива на ЕС по този въпрос.

Очаква се одобрението на законопроекта да приключи до края на юли, така че крайният резултат от стремежите на България да влезе в ERM 2 и банковия съюз на ЕС ще зависи най-вече от резултатите от стрес тестовете на ЕЦБ. По-голяма яснота за перспективите на България да се присъедини към ERM 2 би трябвало да има до есента на 2019 г. след планираната среща на финансовите министри на еврозоната през октомври.