В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Управлението на разходите от държавата фокусира вниманието на емисарите от МВФ

Георги Найденов, икономист, В развитие, 04.02.2019

19:47 | 4 февруари 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В доклада на МВФ за България се отбелязва постигнатият напредък в реформите по Механизма за сътрудничество и проверка, включително чрез създаването на единна комисия за борба с корупцията и засилване на независимостта между съдиите и прокурорите. От Фонда подкрепят мерките на правителството и смятат, че по-нататъшни усилия са необходими за укрепване на събираемостта на приходите. "Съветваме да бъде направена оценка на капацитета на приходната администрация с цел разработване на цялостна стратегия за подобряване на ефикасността", пише в доклада.

"България от макроикономическа гледна точка не е проблемна страна, но МВФ ясно показа, че в стараната има много проблеми, които не се решават, а се "замитат под килима". Това каза в коментара си Георги Найденов, икономист, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Въпреки че икономическият растеж на България е стабилен, перспективата следващите 2 години е стабилна,  страната е стабилна, още веднъж се казва, че сега е моментът за реформи, защото влезе ли икономиката в рецесия,правенето на реформи е доста трудно", уточни Найденов. 

В доклада на МВФ се казва: "Има потенциал за повишаване на ефикасността на разходването на публични средства, особено по отношение на управлението на публичните инвестиции, предвид възприятието за изоставане по отношение на качеството на публичната инфраструктура в няколко области. За тази цел нашият съвет е да се разработят насоки за оценка на проекти и на критерии за избор на инвестиционни проекти, финансирани с национални средства", посочват още от МВФ. Според емисарите има възможност за подобряване на системата на обществено здравеопазване, включително по отношение на покритието и ефикасността на разходването на средства.

Икономистът Георги Найденов посочи в коментара си, че поради своята незадлъжнялост страната, дори още да не е изградила своите буфери, ще е устойчива на икономическите процеси в следващите няколко години, ще може да посрещне икономическото забавяне на Европа.

Въпреки добрата събираемост на данъците, това е темата, по която емисарите са преценили, че работата на приходните администрации може да бъде още по-добра, посочи икономистът. Набляга се на харченето на публични средства от правителството, по думите на Найденов, както и управлението на приходите от данъците. "В последно време у нас има нагледни примери в това отношение - ударното харчене на близо 1, 850 млрд. лв. за Държавната консолидационна компания и за автомагистрала Хемус, които бях асъс сънкциите на МС, а не бяха допуснати до дабат, камо ли до гласуване в НС", посочи анализаторът.

"Получаваме потупване по рамото за желанието ни да влезем във валутния механизъм ERM 2, което ще повиши имиджа ни, ще спомогне за по-бързото достигане на европейските доходи. Управлението и администрирането на приходите в бюджета и начините на администриране на капиталовите разходи от държавата, това са механизми, които изискват подобрение, те са били във фокуса на внимание на емисарите от МВФ", посочи Найденов.

Друга тема, обект на коментара на икономиста, е балансът в политиката, търсен от италианското правителство, което доведе страната до вътрешнополитически процеси, показали икономически невъзможни амбиции. Проектите в социалната сфера на Италия, както и редица други, вероятно ще бъдат замразени, след като Италия влезе в рецесия. 

Още по темата, както и анализ на събитията от седмицата - гледайте във видео материала.