Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

АТЕБ: Драматични флуктуации на енергийния пазар вече няма да има

Красимир Живачки, гл. секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), „Бизнес старт“, 10.07.2019 г.

09:28 | 10 юли 2019
Красимир Живачки, гл. секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), „Бизнес старт“, 10.07.2019 г.
Красимир Живачки, гл. секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), „Бизнес старт“, 10.07.2019 г.

В началото на месец юли се забелязаха някои фрапиращи увеличения на цената на електроенергията за бизнеса, което дори накара мнозина да преустановят дейността си, но, според главния секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) Красимир Живачки, подобни флуктуации няма повече да се състоят, макар и в конкретния случай да има логично обяснение. Той коментира още последните събития около заседанието на Енергийната комисия в Народното събрание, на което бяха направени някои предложения, касаещи свободния енергиен пазар. Коментарът му е в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Флуктуациите от началото на месеца бяха главно свързани със значително увеличаване на търгуваните количества на пазара „ден напред“. Те се увеличиха с между 43-53%, което е съществено увеличение. Възможни са такива флуктуации, но те ще бъдат много по-малки, защото пазарът още се намества към новите законови промени и към изтичането на определени дългосрочни договори. Виждаме, че след първата седмица на юли цените вече се нормализират и варират в едни много близки стойности от порядъка на 106-116 лв. Нямаме цени надхвърлящи 195 лв. или пък цени за отделни часове от 240 или повече лева“.

По отношение на идеята на енергийния министър Теменужка Петкова за сегментиране на енергийния пазар Живачки каза, че няма да има полза от подобно решение, защото се създават предпоставки за оформяне на различни ценови нива. Пазарът по този начин ще бъде допълнително регулиран, тъй като едни ще купуват от една платформа, а на други ще им бъде забранено.

„Пазарното обединения между България и Румъния е от втората вълна на ексбит и то е „в рамките на деня“. Благодарение на такъв вид пазарно обединение не само на румънската граница, а и с други граници, ще се постигне един таван на цените, за да не ставаме свидетели на ситуацията от миналата седмица в България – цените у нас значително надхвърлиха пазарните. При наличието на такова обединение в най-благоприятния случай цените в обединението ще се различават само в рамките на 2-3 евро“.

Европейска директива ни задължава да имаме напълно либерализиран пазар до 2021 г., казва още Живачки. Той изрази подкрепата си към предложението на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов за промени в закона, които да заложат три етапа на осъществяване на директивата. Според него, първи на пазара трябва да излязат стопанските потребителите, след тях са битовите, а във финалния етап трябва да излязат и уязвимите.

Видео от разговора вижте горе.