Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

България в момента има най-добрата данъчна система в ЕС

Красен Станчев, основател на Институт за пазарна икономика, Светът е бизнес, 28.06.2019

България е единствената страна от Европейския съюз, в която корпорациите плащат данък. В нашата данъчна система има добро съчетание на различните източници на приход. Българската система на ДДС бе въведена така, че да стабилизира всички възможни приходоизточници на бюджета и да бъде ясна, прозрачна и евтина. Данъчната ни администрация е една от най-евтините и в нея злоупотребите са най-малко. Делата и споровете също са по-малко тези в други страни и се решават сравнително бързо. Това заяви Красен Станчев, основател на Институт за пазарна икономика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Решението за ERM II може да бъде политическо. По две неща съществуват въпросителни - едното е управлението на държавните предприятия и второто са някои елементи на необслужваните кредити. В България те са малко по-високи, отколкото в Европа, и доста по-високи от тези на Балканите, но тенденцията е много добра. Единствено не може да бъде ясно дали са търгуеми или не. Еврозоната иска този въпрос да бъде превантивно решен".

Профсъюзите са свикнали с правилата отпреди 15 г. и да имат много права в управлението на предприятията, подчерта Красен Станчев.

"Дори да се запази сегашната структура, и при нея е възможно държавните предприятия да се управляват като частни, но това противоречи малко на профсъюзите. Има тревожната тенденция държавата да взима все по-големи участия в различни предприятия", допълни той.

В Пловдив, в рамките на Икономически форум Пловдив II се обсъждаха по-скоро приходите за следващите години, уточни основателят на Института за пазарна икономика. 

"Приходите от концесията на Летище София са фактурирани на бюджета за тази година. Сделката е добре структурирана засега. Важното е да има подходящ бизнес план, който да бъде водещ при избора. Приходите трябва да са добри и прозрачни от самото начало. Тенденциите за усещането на бизнес климата по принцип се подобряват, гледайки макроикономиката на страната", поясни още гостът.

Вероятно номиналният ръст на БВП у нас за тази година ще бъде над 6,5%, посочи Станчев.

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес