Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Германия би била една от косвените жертви при влошаване на търговската война

Лъчезар Богданов, финансов анализатор, Светът е бизнес, 10.05.2019

По принцип наблюденията на потребителите са по-скоро субективни. Те се влияят от различни фактори, включително от очаквания за бъдещето, политическа конюнктура. Данните за промишлеността у нас показват компенсиране на негативната тенденция от втората половина на миналата година, следвайки линията на Германия. През последните два месеца в Германия прекъсна тази негативна тенденция, но при евентуално задълбочаване на търговския конфликт между САЩ и Китай тя би била сред най-засегнатите страни. Това коментира финансовият анализатор Лъчезар Богданов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Износът на България за Германия надхвърля вноса и е 14% от общия износ, посочи Лъчезар Богданов. "Преди 10 години беше около 8%. Генерално германската икономика заради своята експортна насоченост и доминиращата индустрия е мерило за състояние и на световната, и на европейската икономика", допълни той.

"Германското машиностроене и автомобилостроене се възползват пряко от ръста на вътрешните инвестиции в Китай. Ако вътрешните инвестиции и потребление в Китай пострадат, то неминуемо ще пострадат стокообменът със САЩ, след което жертва ще бъде Германия. Износът на Германия е повече от износа на Италия и Франция общо. Франция след Италия е третият най-голям експортьор в еврозоната. Франция също ще бъде ударена в някаква степен от влошаване на търговска война".

Нещата не изглеждат розови за еврозоната в това отношение, смята финансовият анализатор. "Резервът е важен. Високо задлъжнелите дефицитни правителства имат прочит, че Европа може да расте повече, ако тези страни, които са с нисък дълг и добър растеж, като Германия и Холандия, използват това, за да харчат повече и да инвестират в пътища, технологии, училища", казва още той.

Може да се прелива публичен ресурс и да се компенсира забавяне на експорта на други стоки към трети пазари, твърди Лъчезар Богданов. Когато се харчи, не може да се харчи само за собствения пазар, спомена той.

Вижте видео материала с целия разговор.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес