Смарт час

Понеделник, 20:00 часа

Водещ: Живка Попатанасова

Моделът STEM - когато знанието е приложено на практика

Д-р Милена Крумова, основател на EduTechFlag, Смарт час, 15.04.2019

Д-р Милена Крумова, основател на EduTechFlag. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Милена Крумова, основател на EduTechFlag. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Моделът STEM развива допълнителни интердисциплинарни умения у учениците и студентите. Когато един ученик е включен в тези проекти, развива и концептуалното мислене и уменията за разрешаване на проблеми. Ефектът от крайното знание е с добавена стойност. Най-доброто знание е приложеното на практика знание в различни проекти. Това коментира д-р Милена Крумова, основател на EduTechFlag, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Поптанасова.

"Когато се създава например един робот, в самия процес има знания в областта на математиката, физиката, астрономия. Когато децата в неформална среда – работилници и т.н., са ангажирани пряко с работа, това има страхотен ефект върху крайното знание. Целите им стават по-високи".

Многообразието от технологии в последните години има емоционална страна, а от друга страна – технологиите ускоряват учебния процес, уточни Милена Крумова.

През 2018 г. се проведе вторият национален конкурс „Кой е супер STEM в твоето училище”, тази година ще е за трети път. Ученикът от този тип е въодушевеното дете, което обича да чете повече и повече. И с реални проекти и своя ентусиазъм доказва, че това, което прави, има своя смисъл. Целта на конкурса е да се поощри участието на децата в извънкласни занимания и да дадем сцена за споделяне. Церемонията по награждаване също е интересно".

Учителите трябва да се занимават с децата по-персонализирано, да е търпелив и да отдава значение на споделянето на добрите практики, посочи д-р Крумова.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Смарт час