Защо Италия се обръща към китайската инициатива One Road, One Belt

Георги Найденов, икономист, В развитие, 18.03.2019

Инициативата на Китай One Belt, One Road, която е свързана с инфраструктурни проекти в над 80 държави в Азия, Европа и Африка, е на стойност над 8 трлн. долара. Това каза Георги Найденов, икономист, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. България също е включена в проекта, но много рядко българските политици говорят на тази тема, допълни той.

"Първата европейска държава, която се присъедини към проекта, беше Малта. На този етап Италия предвижда подписването на меморандум, който ще бъде съпътстван от още 20 допълнителни споразумения. Сътрудничеството е свързано с всякакъв вид транспортни, логистични и инфраструктурни проекти".

Меморандумът предстои да бъде подписан на 22-ри март, тъй като президентът на Китай Си Дзинпин ще бъде на посещение в Рим по това време, отбеляза Найденов.

"Вашингтон и Брюксел са твърдо против вмешателството на Китай в европейския пазар, тъй като заемите за тези проекти се дават от Китайската банка за развитие, които не са публични. По този начин банките задължително вкарват като клаузи използването на китайски компании за строителството на тези инфраструктурни проекти".

Италианското правителство твърди, че влизането на китайски инвестиции в страната ще помогне на достъпа на италианските компании до китайския пазар и за справянето с дълга и миграцията, коментира той.

Вижте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Предавания