Канада може да изпревари САЩ по ръст на икономиката заради имиграцията

Международният поток на имигранти към САЩ се свива осезаемо, докато в Канада ситуацията е коренно различна

Снимка: Shannon VanRaes/Bloomberg Снимка: Shannon VanRaes/Bloomberg

Икономисти очакват засилена конкуренция между Канада и САЩ за първото място по икономически растеж през 2020 г. сред страните от Г-7. Последните данни показват, че двете държави имат съвсем различни двигатели на икономически растеж, пише Bloomberg.

Нетният международен миграционен поток към САЩ се свил за трета поредна година през 2019 г. до 10-годишно дъно от 595 хил. души, показва последният доклад на Бюрото по преброяване на населението в страната. Раждаемостта в САЩ се понижава, което спомогна годишният прираст на населението да бъде най-слабия за последния век, се посочва в анализ на експерта по демография Уилиам Фрей от  Brookings Institution.

През изминалата година Канада увеличи населението си с нетните близо 437 хил. души от чужбина. Това доведе до най-голямото увеличение на броя на жителите в страната от последните 30 години въпреки спад на раждаемостта.

Още по темата

Данните показват, че двете страни разчитат на различни двигатели, за да се противопоставят на световната тенденция на застаряване на населението. Докато Канада разчита на стимулирането на имиграцията, за да поддържа икономическия си растеж, САЩ  подсилват вътрешната си работна сила и повишават производителността.

Кои модел ще донесе по-добри резултати през 2020 г. предстои да видим. Анкетираните от Bloomberg икономисти прогнозират, че икономиката на САЩ ще се увеличи с 1.8%, а тази на Канада с 1.6%. Този растеж е много по-висок от прогнозите за останалите страни от Г-7, като средно се очаква другите големи икономики да добавят по 0.7% към БВП през тази година.

Осезаемо повишаващото се население в Канада заради имиграционната ѝ политика е една от малкото положителни перспективи за бъдещето на икономиката. Без тази тенденция икономическият растеж на Канада щеше да е много по-слаб.

От 2015 г. броят на новодошлите в Канада на годишна база се е удвоил. Ситуацията в САЩ е противоположна – там международната миграция се е свила с близо 50%. През изминалата година миграцията в САЩ е нараснал с 0.5%, което се равнява на една трета от повишението в Канада. Междувременно производителността на труда в Канада е нараснала с 0,6% в сравнение с година по-рано спрямо ръст от 1,5% в САЩ.

По-строгата миграционна политика на администрацията на президента Доналд Тръмп възпрепятства интереса на чуждестранните студенти и служители, от което печели северната съседка на САЩ.

Последни новини
Още от Новини