Желанието на Шотландия за независимост ще е ябълката на раздора във Великобритания

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън е убедена, че трябва да се проведе втори референдум за независимост

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Противоречията за бъдещето на Великобритания между министър-председателя Борис Джонсън и лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън видимо се засилват. Стърджън е на мнение, че Шотландия се нуждае от нов референдум за независимост, но Джонсън е твърдо против, пише Bloomberg.

Британският премиер подготвя промени в състава на кабинета си, след като спечели голямо мнозинство на изминалите избори. Основният му опонент Джеръми Корбин пое отговорност за загубата на Лейбъристката партия, като вече има няколко потенциални кандидата за председателския му пост във формацията.

Стърджън коментира, че Лондон не може да действа против волята на Шотландия. Тя обяснява, че няма да се проведе референдум без одобрението на правителството в Лондон, защото така вотът за независимост няма да бъде валиден. За да се проведе допитването до шотландския народ, е необходимо одобрението на правителството в Уестминстър.

Според Стърджън отказът на Джонсън за втори референдум в Шотландия няма да продължи дълго, тъй като по думите ѝ Шотландската национална партия се чувства победител на изборите. „Шотландия не може да бъде затворена в Обединеното кралство“, категорична е тя.

„Не може просто да ни заключите и да очаквате, че всичко ще е наред“, отбелязва тя.

Междувременно Либералдемократическата партия прави отчет на резултата си и търси причината за недоброто си представяне. Лидерът на партията Джо Суинсън, която се обяви твърдо против Brexit, имаше амбиции да стане министър-председател. Но формацията получи по-малко места спрямо изборите през 2017 г. и Суинсън не успя да влезе в парламента.

Последни новини
Още от Новини