Планът на Меркел за спад на вредните емисии ще струва 40 млрд. евро?

Новите политики на Берлин ще са с фокус за ограничаването на вредните емисии от транспорта, отоплението и земеделието

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Реализирането на политиките на германското правителство за ограничаване на въглеродните емисии може да струва 40 млрд. евро през следващите 4 години, което може да наруши амбициозните планове на канцлера Ангела Меркел да се засили борбата с климатичните промени, пише Bloomberg.

Представители на управляващата коалиция в Германия постигнаха съгласие в петък по предприемането на конкретни мерки за изпълнението на емисионната цел до 2030 г., твърди източник, запознат с преговорите. В предварителни дискусии за климатичните промени някои от участниците са предложили част от раходите да бъдат покрити от приходите от продажбата на разрешителни за замърсяване спрямо правилата на Европейската система за търговия с емисии.

Към момента германското правителство обмисля да вложи близо 50 млрд. евро за подобряване на политиките за борба с промените в климата. Очаква се лидерите в управляващата коалиция да представят програма с финансовите стъпки за следващите 10 години.

Още по темата

Меркел коментира в събота, че единственият избор пред Германия е да засили намаляването на отделянето на въглероден диоскид, тъй като наводненията, пожарите и продължителното горещо време са се увеличили драстично от 1970 г.

Последните социологически проучвания показват, че според повечето граждани борбата с климата трябва да е най-важният приоритет за правителството. В събота над 25 хил. души са присъствали на протест във Франкфурт срещу отделянето на високи нива въглероден диоскид заради автомобилната индустрия.

„Необходими са действия“, категорична е Меркел. „Разбира се, защитата на климата си има цена. Но съм убедена, че ако не вложим тези пари на правилното място, цената, която ще трябва да платим по-късно, ще бъде много по-висока“, обяснява германският канцлер. Германия вероятно няма да успее да изпълни целта си за ограничаване на въглеродните емисии за 2020 г.

Новите климатични политики на Меркел ще се фокусират върху ограничаването на вредните емисии от транспорта, отоплението и земеделието.

Последни новини
Още от Новини