Конфликтът между управляващите в Италия се задълбочава

Предсрочните избори в страната са все по-вероятен сценарий

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо, премиерът Джузепе Конте и лидерът на "Северна лига" Матео Салвини. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо, премиерът Джузепе Конте и лидерът на "Северна лига" Матео Салвини. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Неразбирателството между двете партии в управляваща коалиция в Италия вече не е само неофициално. Антисистемното движение „Пет звезди“ – водещият партньор в обединението, заяви, че крайнодясната „Лига“ и нейното ръководство „вече не са надежден събеседник“, пише Investor.bg.

Мнението на партията, която от изборите през 2018 г. насам загуби голяма част от позициите си на водеща политическа сила, създава подходящите условия за разпадане на управляващата коалиция и пренареждане на силите в управлението на страната.

Решението на „Пет звезди“ да се дистанцира от партията на вицепремиера Матео Салвини бе обявено на фона на подготовката на политическите партии за предстоящо ново разбъркване на картите, като във вторник премиерът на страната Джузепе Конте се очаква да направи обръщение пред сената в Рим.

Ако Конте загуби евентуален вот на доверие или подаде оставка, то по всяка вероятност ще се стигне до нови избори. От „Пет звезди“ обещаха да подкрепят Конте в случай на нужда, въпреки че по всяка вероятност той не би успял да събере необходимата му подкрепа, за да остане на поста си.

„Движението ще бъде в камарата на Сената до Джузепе Конте на 20 август“, съобщиха в изявление от ръководството на „Пет звезди“.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини