Идва ли краят на златната ера на Apple?

Джони Айв, вторият по важност мениджър след Тим Кук, напуска производителя на iPhone

Айв и Тим Кук (вдясно). Снимка: Andrew Pollack, Bloomberg Айв и Тим Кук (вдясно). Снимка: Andrew Pollack, Bloomberg

Директорът по дизайна на американския технологичен концерн Apple Inc. Джони Айв ще напусне компанията по-късно тази година, за да сформира своя собствена независима дизайнерска компания, отбелязвайки края на една ера в производителя на iPhone, докато той премества фокуса от разработването на продукти към услугите.

Съобщението за напускането на Айв в четвъртък се случва след няколко години, в които той бе по-малко ангажиран с ежедневната работа и проектирането в Apple, поясняват хора, близки до дизайнера и цитирани от Wall Street Journal. Все пак това е напускането на най-известния лидер на Apple след изпълнителния директор Тим Кук и лицето, което най-много въплъщава вълшебството на дизайна, постигнато от Apple под управлението на покойния директор Стив Джобс.

Съобщението със сигурност ще повдигне нови въпроси за способността на компанията да разработва и пуска нови продукти на фона на спада на продажбите на iPhone, за чието проектиране Айв помогна и който подхранваше нарастването на приходите и печалбата на Apple през по-голямата част от последното десетилетие.

Apple търси нови възможности за растеж, главно от продажбата на софтуер за приложения, забавно съдържание, финансови инструменти и други услуги. През април компанията отчете първия си спад на приходите и печалбата си от повече от две години, след като през януари заяви, че тези две метрики са спаднали за първи път през коледното тримесечие.

Планираната нова компания на Айв ще обслужва Apple като свой основен клиент и ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Apple, съобщиха от компанията. Твърди се, че дизайнерският екип, който сега ръководи Айв ще бъде ръководен от двама заместник-председатели, които ще се отчита на главния оперативен директор Джеф Уилямс - ефективно демотивирайки екипа. Айв, чието звание е главен директор по дизайна, се отчиташе директно на Кук.

„След толкова много години работа в тясно сътрудничество съм щастлив, че нашите отношения продължават да се развиват и очаквам с нетърпение да работя с Джони дълго в бъдеще“, казва Кук в изявление.
Акциите на Apple, които се покачват през последните седмици, но остават доста под рекордните си стойности, поевтиняха с около 1% в следборсовата търговия след обявяването на новината.

Близък сътрудник на Джобс, Айв беше от решаващо значение за възраждането на Apple от близостта му до фалита през 90-те години на миналия век до една от най-ценните компании в света.

Но въпреки позицията си в Apple Айв е по-малко ангажиран с ежедневната работа в компанията, откакто помогна за пускането на пазара на Apple Watch през 2015 г., твърдят близки до дизайнера служители.

Напускането на Айв в изглеждало неизбежно, тъй като компанията преминава от продажбата на устройства към фокус върху продажбата на услуги, казва един от близките до дизайнера хора. „Това вече не е продуктова и дизайнерска компания“, пояснява той. 

Още по тематаВ прессъобщението на Apple Айв заявява, че дизайнерският екип днес „е по-силен, по-жизнеспособен и по-талантлив, отколкото във всеки един момент от историята на Apple".

Кук, чиято главна експертиза е в оперативната дейност, рядко посещава студиото за дизайн, а Уилямс, също оперативен експерт, е натрупал опит по продуктите, докато е работил по смарт часовника, който компанията пусна през 2015 г.

Честата липса на Айв през последните години съвпадна с повдиганите от анализатори и бивши служители въпроси относно способността на Apple да иновира. Въпреки че продажбите на часовниците нараснаха през последните години, Apple няма друг сериозен хардуерен хит от iPad-а през 2010 г. Намаленото присъствие на Айв също е допринесло за поредица от скорошни напускания на членове на екипа, като само през последната година са напуснали четирима водещи дизайнери.

След пускането на часовника на пазара Айв прекарва около две години в работа по новата главна централа на Apple, изградена в знак на почит към Джобс, който почина през 2011 г. Айв се върна да ръководи проектантския екип в края на 2017 г., като през този период разделя времето си между САЩ и Великобритания, отчасти защото баща му е бил болен, твърдят близки до дизайнера хора.

Айв и съпругата му възнамеряват да прекарват повече време в Обединеното кралство, където той и съпругата му искат да отглеждат децата си.

Напускането ще сложи край на златната ера на дизайна в Apple. Под ръководството на Айв дизайнерският екип властваше в компанията, имайки последна дума за това как да изглеждат продуктите и какви функции да изпълняват. Айв пое ръководството на проектантския екип през 1996 г. Преди това Apple работи с външни дизайнерски фирми по разработването на новите продукти. Той изгради екип от около две дузини дизайнери, които работят заедно, за да развият простата естетика на технологичния гигант и да разработят редица продукти, включително iPhone.

Съобщението повдига допълнителни въпроси за бъдещето на проектантския екип. Apple твърди, че Ивънс Ханки ще бъде вицепрезидент по индустриалния дизайн. Ролята ѝ през изминалата година като ръководител на операциите в групата за индустриален дизайн допринесе за някои скорошни напускания, твърдят източници на WSJ.

Аpple също така назначи Сабих Кан за старши вицепрезидент по операциите, издигайки дългогодишното протеже на Кук и Уилямс на по-голяма длъжност, докато компанията се занимава с множество предизвикателства по веригата на доставки, произтичащи от предложените мина върху китайски внос за 300 млрд. долара, които ще повлияят на всички основни продукти на Apple.

Последни новини
Още от Новини от света