Абе се среща днес с европейските лидери в Брюксел

След като преговаря в Париж, Рим и Виена японският премиер Шиндзо Абе ще се срещне с лидери на ЕС в Брюксел

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Pool via Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Pool via Bloomberg

След като преговаря в Париж, Рим и Виена японският премиер Шиндзо Абе ще се срещне с лидери на ЕС в Брюксел днес, четвъртък. Изабел Рейнолдс, Bloomberg, коментира темата.

Традиционно пролетта е периодът за посещения на японския министър-председател в Европа, като този път той ще посети и САЩ, и Канада, посочи журналистът. 

Най-важната тема на разговорите се очаква да е търговията. 

Рейнолдс припомни, че Япония и ЕС вече подписаха споразумение за свободна търговия, което влезе в сила през тази година.

Двете страни споделят опасенията относно предстоящите търговски преговори със САЩ, тъй като за двете автомобилният износ е доходоносен сектор, който попадна под критиките на Тръмп и искат да се предпазят от санкции.

"Следователно се очаква да покажат единен фронт в подкрепа на ползите от свободната търговия и вероятно ще сравнят позициите си за подхода към тези преговори.

Първият кръг на преговорите на Япония със САЩ започна миналата седмица, като днес ще се проведе втори кръг във Вашингтон, а на следващия ден самият Абе пристига за последния кръг преговори с Тръмп.

Това което САЩ иска от Япония в краткросрочен план е достъп до пазарите й на селскостопанска продукция. В момента американските фермери на месо се намират в ситуация, в която губят пазарни дялове към страни, които спадат към Транстихоокеанското търговско партньорство – паназиатското търговско споразумение, от което е част Япония, но САЩ отхвърли. 

Очаквайте видео.

Последни новини
Още от Новини