Китай по пътя на ефективния енергиен преход

Всички усилия са насочени към постигане на чиста и безопасна енергийна система

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

В рамките на последните 30 години силният икономически растеж на Китай е бил съпроводен от подобен мощен ръст при потреблението на енергия. Достъпът до електричество и въглища е двигател за растеж, основан на производството на стоки и развитието на местната инфраструктура.

Икономическото развитие е помогнало на повече от 800 млн. души от крайна бедност и е способствало за отделянето на значително количество вредни субстанции, замърсили въздуха, водата и почвата.

Китайската енергийна система може да бъде окачествена като силно замърсяваща и отделяща високи нива емисии въглероден диоксид, тъй като остава зависима от въглищата и петрола, пише за Energy Post Коър Сандхолт, старши експерт в China National Renewable Energy Centre.

Зеленият път на Китай

През 2015 г. китайското правителство реши да редуцира този силно замърсяващ път на икономически растеж.

Тринадесетият по ред 5-годишен план постави за цел „да се изгради чиста, нисковъглеродна, безопасна и ефективна енергийна система“.

Като част от изпълнението на плана бяха намалени благоприятните условия за въглищните централи, а проектите за нови подобни съоръжения бяха прекратени или умишлено забавени. Едновременно с това се постави начало на създаване на условия за развитие и имплементиране на възобновяемите енергийни източници и формирането на разнообразен и изключително широк електрически автопарк, за да се намали зависимостта към петрола.

Вижте още подробности от анализа в публикацията на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини