Китай се отказа от целта за БВП заради голямата несигурност

Правителството премества фокуса си върху заетостта и поддържането на стабилност, ще работи със САЩ за изпълнение на споразумението

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Китай се отказа от обичайната си практика да определя цел за икономическия растеж през тази година поради сътресенията, причинени от пандемията от коронаввирус, става ясно от текста на годишното обръщение на премиера Ли Къцян, съобщава Bloomberg.

“Искам да отбележа, че тази година не сме си поставили конкретна цел за икономически растеж “, Казва Къцян. По думите на премиера това е така, защото страната ще се сблъска с някои фактори, които е трудно да се предвиди как ще се развият поради голямата несигурност по отношение на пандемията от Covid-19 и световната икономическа и търговска среда.

Отказването от целта за растеж на БВП прекъсва навиците от десетилетия на планиране на комунистическата партия и е признание за дълбокия разрив, който вирусът е причинил във втората по големина икономика в света. Тъй като перспективите за растеж зависят също от усилията на търговските партньори да овладеят пандемията, правителството премества фокуса си върху заетостта и поддържането на стабилност.

Още по темата

В обръщението си Къцян споменава за планове за прокарване на Закон за национална сигурност в Хонконг, което доведе до поевтиняване на акциите на борсата там по време на сесията в петък.

Китайското правителство си поставя цел да създаде над 9 млн. работни места в градска среда, което е под целта за 2019 г. от около 11 млн. Целта за градската безработица е около 6% - по-висока от целта за миналата година.

Ли Къцян заяви, че Китай ще работи със САЩ за изпълнение на търговското споразумение.

Целта за бюджетния дефицит беше разширена до над 3,6% от БВП, което предполага значително по-голям дефицит от целта за 2019 г. от 2,8%. По-големите разходи за усилия за възстановяване на икономиката и контрол на разпространението на коронавируса ще бъдат финансирани чрез издаване на 1 трилион юана (141 милиарда долара) държавен дълг.

Езикът на правителството относно паричната политика се запази основно непроменен, като позицията остава „благоразумна“, както и „гъвкава“ и „подходяща“.

Правителството ща продължи прилагането на предварително обявените намалени ставки на ДДС.

Последни новини
Още от Новини от света