Оттеглянето на Бъфет от Goldman Sachs е червена лампа за инвеститорите

Berkshire Hathaway е намалила с 84% акциите си в инвестиционната банка през първото тримесечие

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer

На фона на няколкото американски щата, започващи да разхлабват мерките срещу коронавирусната пандемия в опит да подкрепят засегнатата икономика, действията на Уорън Бъфет напомниха, че ситуацията може да не се нормализира за дълъг период от време, пише Bloomberg.

Развихрилата се криза натежа на оптимизма на Бъфет, които изцяло се отказа от авиационната индустрия в САЩ, а сега последва и отказът му от някои автомобилни и банкови акции, сочат регулаторни данни от петък, в които детайлно са описани ходовете на Berkshire Hathaway през първото тримесечие. Те включват отказ от 84-процентен дял от акциите на дружеството в Goldman Sachs и намаляване на делът на компанията в JPMorgan с 3%. По-рано 89-годишният Бъфет заяви, че “нищо не може да спре Америка”, но за инвеститорите става все по-трудно да му повярват.

Отказът на Бъфет от акциите на Goldman е последният сигнал за тежестта на кризата. Книжата на инвестиционната банка са поевтинели с над 25% от началото на годината. Трябва да се отбележи, че някои от инвестиционните решения на Berkshire се взимат от заместниците на Бъфет - Тод Комбс и Тед Уешлер, но подобен ход едва ли е бил предприет без неговото одобрение. Не е ясно кога точно през първото тримесечие са осъществени продажбите на акции, но все пак те са предупреждение за инвеститорите.

Що се отнася до банките, самата Berkshire изглежда започва да приема все повече себе си като такава, имайки се предвид нарастващия ѝ кеш. Компаниите на Berkshire натрупаха 137 милиарда долара кеш, което се равнява на близо 31-процентен дял от пазарната капитализация на конгломерата, и за пръв път изглежда Бъфет не смята да ги похарчи.

“Позицията ни в кеш не е толкова огромна, имайки се предвид най-лошите сценарии”, заяви милиардерът по-рано. Всъщност, един от най-известните инвеститори в света напоследък не прави много инвестиции.

Графика: Bloomberg

Бъфет вече обясни, че действията на Федералния резерв в поскрепа на финансовите пазари са част от причините, поради които той не е успял да сключи обичайните си сделки в такъв момент - акциите на Goldman например бяха закупени по време на финансовата криза от 2008 г. Инвеститорите може би не са видели и най-лошото от кризата все още - действията на Бъфет определено сигнализират възможността за допълнителни щети. Ако той беше видял възможности за купуване, щеше да се възползва.

Още по темата

Въпреки че очакванията на Бъфет за идните месеци не са оптимистични, има някои компании, в които инвеститорът все още не е променил участието си, включително Apple, American Express, Bank of America, Coca-Cola и Wells Fargo.

 

Последни новини
Още от Новини от света