Застрахователите се изправят през загуби в размер на 203 млрд. долара в световен мащаб

Разходите по претенции се изравняват с тези, направени в последните години, когато се случиха едни от най-катастрофалните урагани

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-големият застраховател в света Lloyd’s of London изчислява, че секторът ще понесе загуби от около 203 млрд. долара заради пандемията от коронавирус през тази година, съобщава Bloomberg.

Прогнозираните загуби включват около 170 млрд. щатски долара от застрахователни претенции. Разходите по претенции се изравняват с тези, направени в последните години, когато се случиха едни от най-катастрофалните урагани и могат да нараснат, ако вирусът не бъде овладян.

„Веднъж, след като мащабът и сложността на социалното и икономическото въздействие на Covid-19 бъдат напълно оценени, общите разходи на световната застрахователна индустрия вероятно ще надхвърлят тези исторически събития,“ заявяват от Lloyd’s.

Още по темата

Пандемията, която е заразила най-малко 4,2 млн. души и е убила близо 300 хил. е най-голямото предизвикателство за застрахователната индустрия до момента. Докато предизвиква потоп от искове, свързани с отменени събития, затваряне на бизнеси и други разходи, заразата заплашва и с глобална рецесия, която излага на риск плащането на много застрахователни премии от страна на домакинствата и бизнеса.

На фона на блокирането на икономиките много европейски застрахователи оттеглят насоките си за печалбите и преустановяват изплащането на дивиденти.

Според оценки на Lloyd’s компанията ще изпати към глобалните си клиенти сума в размер от 3 до 4.3 млрд. долара, като за сравнение подобен беше мащабът след атаките от 11 септември 2001 г.

Последни новини
Още от Новини от света