Икономисти срещу епидемиолози: струват ли си мерките срещу Covid-19

Учени изчисляват, че правителствените мерки в САЩ могат да спасят 500 хиляди живота до края на април

22:08 | 16 април 2020
Обновен: 02:02 | 4 юни 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Нарастващите икономически щети от мерките за овладяване на коронавирусната пандемия подхранват подозренията, че правителствените лидери слушат твърде много епидемиолозите и твърде малко икономистите, пише Грег Ип за The Wall Street Journal.

Това е донякъде разбираемо, а дори икономистите да бяха отговорни, политическият отговор вероятно нямаше да е много по-различен. Епидемиолозите знаят, че социалната дистанция струва скъпо по отношение на пропуснатите заплати, вредите върху физическото и психическото здраве, невъзможността за обучение на децата. Подобно на тях, икономистите са наясно, че мерките срещу коронавируса значат намалено потребление, влошено здраве и несигурност.

Разходи и ползи

Икономисти очакват брутния вътрешен продукт на САЩ да се задържи под нивата отпреди пандемията през следващите 3 години, докато изглежда мерките на правителствата са спасили хиляди животи. На фона на опитите на правителствата да отворят отново икономиките си, епидемиолозите и икономистите трябва да помогнат на властите в опазването на възможно най-много животи, минимизирайки икономическата цена.

Базовите модели на пандемията започват с приблизителни оценки за това каква част от населението е податлива на заразяване, колко много и колко бързо болестта се разпространява между хората, както и каква част от заразените се очаква да се възстановят. След това тези модели могат да бъдат обогатени с по-подробни данни на географски и демографски принцип.

Ползите от мерките за ограничаване на пандемията могат да бъдат видяни чрез сравнение на настоящите очаквания за жертвите в САЩ спрямо прогнозите при липса на рестрикции на социалния живот.

Екип от учени от Североизточния университет (Бостън) очаква броят смъртни случаи в САЩ да достигне 53 хиляди до края на месеца при наличие на карантинни мерки, като прогнозира жертвите да са 584 хиляди без въвеждането на ограничения. Според учените рестрикциите ще спасят над 500 хиляди живота до края на април.

Каква е стойността на тези спасени животи?

Всеки живот е безценен, разбира се, но въпреки това хората поставят някаква стойност - например застрахователите. Федералните власти оценяват човешки живот на около 10 милиона долара. Умножавайки това число по броя на спасените животи до края на месеца, това ще значи 5 трилиона долара, което надвишава цената на рестрикциите, достигаща един трилион долара до момента. Ако се приеме, че са избегнати 2 милиона смъртни случая, стойността нараства до 20 трилиона долара, което е БВП за една година.

Междувременно икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакват годишен ръст на БВП на САЩ от 0.9% до 2022 г. Това е понижение спрямо предходните им прогнози от януари за растеж от 1.9%, като иначе казано това загуба на стойност около 3 трилиона долара, имайки се предвиш настоящата стойност на валутата. Това отново означава, че ползите от мерките ще са по-високи чисто финансово, отколкото щетите за американската икономика.

Най-голямата липса в знанията до момента е свързана с ползите и разходите за индивидите от карантинните мерки. Попълването на тази празнина е от първостепенно значение, така че управляващите да могат да оценят най-ефективните и евтини начини за възобновяване на икономиката, включително носенето на маски, изолирането на уязвими групи, агресивното тестване, проследяването или комбинация от всичко това.