Германската икономика отчита рекорден спад през април

Индексът на мениджърите по поръчките се понижи до рекордното дъно от 17.4 пункта през април

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Коронакризата отключи безпрецедентен спад в германската икономика. Индексът на мениджърите по поръчките, който обобщава дейността на индустрията и доставчиците на услуги, се понижи до рекордно дъно от 17.4 пункта през април. Това съобщи институтът IHS Markit в сряда в рамките на своето месечно проучване на състоянието на компаниите, пише електронното издание Investing.

Още по темата

Барометърът, който отчиташе 35 пункта през март, сега е все по-далеч от всякога от прага на растеж от 50 пункта и сигнализира за дълбока рецесия.

Икономистът от IHS Markit Фил Смит посочва, че предстои спад на фона на ограниченията около коронавирусната пандемия. Икономиката в Германия обаче не е толкова силно засегната, колкото са тези във Франция, Италия и Испания, където ограничителните мерки бяха по-затегнати.

Барометърът на Markit за еврозоната, който обхваща промишлеността и сектора на услугите, също се понижи до рекордно ниско ниво през април - показателят падна до 13,6 от 29,7 пункта през март.

През първото тримесечие икономиката на еврозоната се срина с рекордни темпове. Брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 3,8% за периода от януари до март, съобщава Евростат. Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозира възможно понижение на БВП с 15% през второто тримесечие, последвано от по-дълго и непълно възстановяване, сочи анализ на банката.

В сряда стана ясно, че производствените поръчки в Германия се свиват с 15,6% през март в сравнение с февруари. Това представлява най-резкият спад от началото на статистиката през 1991 г. насам. Така очакванията на икономисти за понижение от 10% не се оправдаха.

Последни новини
Още от Новини от света