Италия започна да изплаща обещаните помощи седмици след началото на карантината

Исканията към банки и отговорните публични институции за различни видове подкрепа заваляха в европейската страна

Снимка: Gianmarco Maraviglia Снимка: Gianmarco Maraviglia

Повече от седем седмици, след като Италия въведе едни от най-строгите ограничения срещу разпространението на коронавируса в Европа, започна изплащането на средствата към компаниите, засегнати от икономическата парализа, съобщава Bloomberg.

Помощта за бизнеса обаче започна да се изплаща, след като премиерът Джузепе Конте обяви разхлабване на мерките срещу пандемията от 4-ти май. Забавянето на изплащането на средствата към компаниите и домакинствата заплашва да натежи допълнително на икономиката, която навлезе в кризата от слаба позиция.

В понеделник UniCredit заяви, че Pastificio Di Martino, фабрика за макаронени изделия близо до Неапол, основана през 1912 г., ще получи заем от 10 милиона евро (10.8 милиона долара), за да се справи с икономическия шок от коронавируса и да успее да продължи работа. Заемът е подкрепен от Sace, италианска кредитна агенция, и е част от пакета кредитни гаранции, обявен през април, който е едно от ключовите усилия в плана от стимули на правителството.

Още по темата

Въпреки че повечето от мерките на Италия за облекчаване на щетите за бизнеса бяха одобрени в средата на март, повечето от процедурите по кандидатстване за помощ и одобряването им стартираха от този месец.

Банките и отговорните публични институции бяха заляти от искания за различните видове помощ - от ваучери за детегледачки до помощи за самонаети лица, които не са могли да осъществяват дейността си заради мерките за овладяване на пандемията, включително 1.3 милиона искания за отлагане на плащанията по кредити за около 140 милиарда евро и 22 480 заявления за гарантирани от държавата заеми за малките и средни компании.

6.1 милиона души са поискали помощи за безработица, а 4.4 милиона са кандидатствали за помощ от 600 евро за самонаети служители. Около 3.2 милиона от тези заявления са одобрени, като 1.9 милиарда евро са изплатени за периода между 17-ти и 23-ти април.

Много малки бизнеси, включително ресторанти и повечето магазини, затвориха в началото на март и няма да могат да възобновят дейност до средата на май или по-късно, като те са поискали заеми от 25 хиляди евро, изцяло гарантирани от държавата. Intesa Sanpaolo, най-голямата италианска банка по пазарна капитализация, съобщи в петък, че е получила 104 хиляди подобни искания, като е дала одобрение на едва хиляда от тях.

"Някои банки са предпазливи по отношение ускоряването на процеса по одобрение, въпреки гаранциите на правителството, защото се притесняват от правни последици", заяви представител на Италианската централна банка пред депутати в понеделник.

 

Последни новини
Още от Новини от света