Финансовата помощ за италианските компании закъснява фатално

Тромавата бюрокрация утежнява допълнително ситуацията, в която Рим се намира

15:13 | 20 април 2020
Снимка: Francesca Volpi
Снимка: Francesca Volpi

Италианските компании и малкият бизнес отчаяно се нуждаят от 740-те милиарда евро, които правителството обеща да насочи, за да помогне на икономиката по време на рецесията, предизвикана от коронавируса. До момента, в който парите пристигнат обаче, вече може да е твърде късно, пише в свой анализ Bloomberg.

Банките, които трябва да предоставят по-голямата част от помощта до реципиентите, “ще трябва да следват стандартни процедури, защото част от финансовия риск остава в техните портфейли”, заяви професор по бизнес стратегия в Университета в Бокони. Той обясни, че това обикновено отнема седмици, но тъй като в момента около 30-процентен дял от работната сила на финансовите институции продължава да е налична, процесът може да се проточи и месеци.

Това е твърде дълго време за една от най-слабите европейски икономики, която вече се беше насочила към рецесия, преди да бъде засегната от коронавирусната пандемия заради високото ниво на дълга. Премиерът Джузепе Конте е наясно, че фалити и съкращения днес ще затруднят бъдещото възстановяване. На 10-ти април той обеща да окаже максимален натиск, за да може очакваните от компаниите мерки да бъдат отпуснати с възможно най-малко бюрократични пречки.

Засега обаче мениджърите и предприемачите виждат малко конкретни резултати. За някои от мерките, одобрени през март, все още липсват насоки и необходимите законови актове, които да ги направят използваеми. Банките трябва да предоставят или увеличават наличните кредити предпазливо, като няма повече яснота по въпроса. Тромавата бюрокрация, с която Италия е известна, само утежнява ситуацията на страната.

Държавните гаранции

“Банките ни казват: Ако искате нормален заем, може да го имате веднага, но ако искате заем с държавна гаранция, трябва да изчакате”, заяви ръководителят на Novation Tech.

Той има предвид един от плановете на правителството, според който са отпуснати 200 милиарда евро държавни гаранции за заеми за по-големи компании чрез държавната SACE.

Теоритично това би трябвало да подтикне банките да не отказват ликвидност на компаниите, но за тях има дълъг списък с одобрения и условия, които трябва да изпълнят. Според директора на Novation парите могат да бъдат осигурени чак през юни или юли.

Недоволството на опозицията

Италианската опозиция, вече разочарована от неупеха на Конте да убеди страните в еврозоната за издаването на съвместни облигации, отправи критики към премиера заради забавянията. Конте “се появява по телевизията и обещава пари, които ги няма”, заяви лидерът на “Лига” Матео Салвини.

Финансовият министър Роберто Гуалтиери посрещна критиките, като заяви пред Il Sole 24 Ore, че бюрокрацията е сведена до минимум и SACE и банките вече работят по оперативната част, като много скоро ще са готови.

Бързината на Германия

Бавната реакция на Италия е противоположна на бързината на Германия. В Берлин около 1.3 милиарда евро вече са изплатени на служителите на свободна практика и малките компании, като около 140 хиляди заявления са обработени само за няколко дни. В някои случаи финансовата помощ пристига за по-малко от 24 часа.

Въпреки всичко Италия не е сама в борбата си да насочи огромни ресурси към парализираната от мерките срещу коронавируса икономика. Във Великобритания само 1% от компаниите посочват, че заявленията им за спешни заеми са успешно обработени.

Платформата на Администрацията на малкия бизнес в САЩ, обработваща заявленията за заеми, също се забави с няколко дни поради технически причини.