Безработните в Германия са с 60 хил. по-малко през март

Кризата около коронавируса със своите дългосрочни ефекти върху най-голямата европейска икономика все още не е отразена в данните за март

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Безработицата в Германия се е понижила преди възникването на кризата около коронавируса в страната. Според Федералната агенция по заетостта през март 2.33 милиона души са били безработни - с 60 000 по-малко, отколкото през февруари, но с 34 000 повече спрямо март 2019 г. Така делът на безработицата пада с 0,2-процентни пункта до 5,1% през този месец, пише Die Zeit.

Регионалните различия в Германия са все още големи. Според Федералната агенция по заетостта в Бремен нивото на безработица е от 10%, а в Бавария – 3,1%.

Още по темата

691 000 свободни работни места е регистрирала Агенцията по заетостта в най-голямата европейска икономика през март. Те са със 106 000 по-малко в сравнение с предходната година.

Кризата около коронавируса със своите дългосрочни ефекти върху икономиката и пазара на труда все още не е отразена в данните за март, тъй като те са били събирани едва до 12 март.

Федералната агенция, както и всички други експерти, очакват спад в данните. Барометърът на пазара на труда, въведен от Института за проучване трудовия пазар и професиите (IAB) в Нюрнберг, се понижи до рекордно ниско ниво през март. Водещият показател за германския пазар на труда е загубил 1,5 пункта през март до 100,4 пункта през март.

Последни новини
Още от Новини от света