Коронавирусът може да сложи край на липсата на граничен контрол в ЕС

Унгария обяви извънредно положение в сряда, като вече няколко държави затегнаха сериозно контрола по границите

Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg

Движението без паспорти е безспорно сериозно предимство в ежедневието на повече от 400 млн. души в Европейския съюз. Но сега коронавирусът представлява екзистенциална заплаха за правото, което толкова много хора приемат за даденост от десетилетия, пише в свой анализ Bloomberg.

Възможността да се пътува през блока без гранични проверки или паспорти беше залегнала в Шенгенското споразумение от 1990 г. и стана реалност през 1995 г. Ирландия и Обединеното кралство, които след това напуснаха ЕС, уредиха отказ през 1999 г. Четири други държави членки на ЕС (България, Румъния, Хърватия и Кипър) са извън Шенген, докато Швейцария се присъедини към зоната без граници през 2009 г.

Но решението на Италия по-рано тази седмица по същество да наложи карантина на цялото си население от 60 милиона, след като се превърна в най-голямото огнище на пандемията Covid-19 извън Китай, предизвика почти незабавен отговор от съседите.

Още по темата

Австрия

Всеки, който иска да влезе в Австрия от Италия, трябва да представи здравен сертификат, издаден преди най-много 4 дни, който показва, че лицето има отрицателен резултат на теста за коронавирус. На всички италианци, които искат да стигнат до Германия, ще бъде разрешено да преминат през Австрия.

Влаковете вече не могат да пътуват до и от Италия, а полетите от Италия не могат да кацат в Австрия, заяви правителството във Виена. Шофьорите на камиони, влизащи в Австрия, също ще бъдат проверявани за симптоми.

Словения

Словения въведе по-строг контрол на границата си с Италия, в сила от сряда вечерта. Пътуването с пътнически автобус и влак между страните беше спряно до второ нареждане, с допълнителни ограничения за влизащите в Словения през западната й граница. Всички, освен шест гранични пункта, ще останат отворени.

Чужденците могат да влязат в Словения само ако представят отрицателен тест за коронавирус от най-малко три дни или се съгласят на здравна проверка и не покажат повишена телесна температура или други симптоми като кашлица или кихане.

Още по темата

Унгария

Унгария заяви късно в сряда, че възстановява контрола на границата си със съседите Австрия и Словения, като има в сила забрана за влизане на пътници от Италия, както и от Китай, Иран и Южна Корея. Мерките бяха обявени в сряда, след като кабинетът на премиера Виктор Орбан обяви извънредно положение в страната.

Швейцария

Властите в Швейцария отрекоха информацията, че са затворили границата с Италия, заявявайки, че нямат правно основание за това. В сряда обаче те затвориха девет по-малки гранични пункта с южната си съседка, за да наблюдават по-внимателно движението по основните входни пунктове.

На Швейцария й се налага да бъде прагматична, тъй като в южния швейцарски кантон Тичино има хиляди здравни работници, които ежедневно пътуват от Италия. Те са част от 329 000 души, които пътуват всеки ден от Франция, Германия и Италия, за да работят в страната.

Държавите членки на Шенгенското пространство имат право да въведат отново граничен контрол при изключителни обстоятелства. Обхватът и продължителността „трябва да бъдат ограничени до минимум, необходим за да се отговори на въпросната заплаха“, и следва да се „използват винаги само като крайна мярка“, обясняват от Европейската комисия.

Последни новини
Още от Новини от света