Купувачите на жилища в САЩ се отдалечават от американската мечта

Средната възраст на купувачите на имотния пазар в Щатите нараства

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Представата, стояща в основата на американската мечта – млади хора, които купуват първото си жилище с бяла дървена ограда, вече не е толкова актуална, пише Bloomberg.

Тъй като отпускането на кредит е все по-трудно за младите поколения, средната възраст на купувача на жилища в САЩ достига 47 години, докато през 1981 г. тя е била 31 години, посочва главният икономист на Deutsche Bank Торстен Слок, като се позовава на данни на Националната асоциация на брокерите за предходния месец.

Още по темата

„Това се дължи на застаряващото население, достъпността, по-високите нива на студентския дълг и по-строгите правила за кредитиране на млади хора и такива с нисък кредитен рейтинг“, посочва Слок. Според него данните допринасят за по-ниските нива на жилищна мобилност и за нарастването на средната възраст на купувачите на жилища в САЩ с осем години спрямо данните от периода след финансовата криза. Средната възраст всъщност не е падала под 40 години от тогава, когато беше 39 години.

Слок посочва още, че е изненадан от данните на Националната асоциация на брокерите за ноември. Според него тенденцията за увеличаване на средната възраст на купувачите на жилища в САЩ говори за широкия спектър на неравенството между поколенията, което се простира отвъд пазара на жилища.

Според Слок по-младите хора изпитват по-големи затруднения спрямо по-възрастното поколение по отношение на доходите, натрупването на богатство, образованието, здравните грижи и осигуряването.

„Тези данни са ключови за политическия дебат“, посочва той. По негови думи икономическата експанзия през последните 10 години изглежда страхотно, но си струва да се зададе и въпросът каква всъщност е нейната цена.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света