ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Цените на луксозните имоти само се вдигат? Това е мит

Крис Дийц, вицепрезидент глобални операции в Luxury Portfolio International, ИмоТиТе, 01.12.2019

20:00 | 1 декември 2019
Крис Дийтц, вицепрезидент глобални операции в Luxury Portfolio International. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Крис Дийтц, вицепрезидент глобални операции в Luxury Portfolio International. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мнозина мислят, че цените на луксозните имоти вървят само нагоре. Това не е така. На този пазар всичко зависи от търсенето. Стабилността на валутата, обезценките и други фактори също са важни. Луксът не е само в ценовото изражение. Това мнение изрази Крис Дийц, вицепрезидент глобални операции в Luxury Portfolio International, в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Пазарът на луксозни имоти в световен мащаб винаги е бил стабилен, но заради търговската война и други усложнения в глобален план очакваме спад догодина.

"През 2020 г. хората няма да харчат колкото преди, ще спестяват повече. В Европа факторът Brexit продължава да повдига редица въпроси. В някои части на Лондон цените вече падат, а в други не нарастват с темпове, каквито наблюдавахме в последните години. Въпреки това Лондон винаги е бил във фокуса на инвеститорите".

Крис Дийц уточни, че пазарът в САЩ винаги е по-стабилен и атрактивен спрямо този в Европа. "Много азиатци с високи доходи все още се интересуват от инвестиции в луксозни имоти в САЩ. Президентските избори ще имат голямо влияние догодина, но въпросът е ще продължи ли износът на капитали от Китай към световните пазари. Очакваме китайските купувачи да бъдат по-внимателни, особено в жилищния сегмент", допълни той.

Попитан за прогноза за имотния пазар в Хонконг предвид нестихващите протести там, гостът изтъкна, че сега напрежението е осезаемо навсякъде там. "Очаква се огромен износ на капитали от Хонконг", твърди Дийц.

"Активни през 2020 г. ще бъдат пазарите на луксозни имоти в Монако, Френската ривиера, Париж, Лондон, Флорида, Лос Анджелис, Холивуд и Сингапур".

Крис Дийц потвърди, че изложението Expo 2020 ще привлече повече инвестиции за Дубай.

Сред знаковите сделки с луксозни имоти той посочи продажбата на огромно шато във Франция на инвеститор от Саудитска Арабия. "Посредничим и на знаменитости, като някои сделки са за над 100 млн. долара", поясни Крис Дийц.

Гостът изтъкна необходимостта от повече маркетинг на пазара на недвижими имоти в България. Той обаче не намира особена разлика между луксозните имоти у нас и в Лондон, например. Според него нашите могат да се конкурират със световните образци, каквито на Балканите например са тези в Истанбул.