Savills: Берлин е с най-силен ръст на цените на луксозни имоти в света

Градът е следван от Шанхай, Сингапур, Хонконг, Сан Франциско, Токио и Шънджън

14:42 | 25 март 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ръстът на цените на луксозните имоти в ключови градове в световен мащаб се е забавил през второто полугодие на 2018 г. до едва 0,4%, но за цялата година е достигнал 2,3%, сочи новият индекс на консултантската компания Savills, цитиран от онлайн изданието propertywire.com, предава Investor.bg.

Най-силен ръст на цените на луксозните имоти е регистриран в Берлин (9%), следван от Шанхай със 7,9%, Сингапур със 7,7%, Хонконг със 7,3%, Сан Франциско с 6,9%, Токио с 5,7% и Шънджън с 4,8%, показват данните на компанията.

Най-голям спад на цените на луксозните имоти през 2018 г. е регистриран в Дубай (-6%), следван от спад с 4,6% в Москва и 4,3% в Ню Йорк, в Лондон цените са намалели с 2,7%, а в Сидни и Пекин с по 1,7%.

Хонконг запазва статута си на най-скъп град в света, като цените на имотите там са скочили със 199% през последните десет години, а Лондон отстъпва от второто място и заема четвърта позиция сред най-скъпите градове в света.

Индексът регистрира най-слабия си годишен растеж от световната финансова криза. Сред градовете, в които цените на луксозните имоти са продължили да растат през 2018 г., само Париж отбелязва ускоряване на ръста между юли и декември.

Още по темата прочетете в Investor.bg.