Един сектор трупа стабилност на фона на слабия растеж

Акциите на компаниите от сектора на строителството и материалите в момента са водещи в Европа

Снимка: Lisa Maree Williams/Bloomberg Снимка: Lisa Maree Williams/Bloomberg

Ако трябваше да се досетите акциите на кои компании отчитат най-добри резултати на фона на мрачните икономически перспективи за тази година, може да се изненадате от отговора. Книжата на компаниите от сектора на строителството и материалите, въпреки повечето макропоказатели, сочещи забавяне на световния растеж, в момента са водещи в Европа, пише в свой анализ Bloomberg.

Акциите на дружествата от сектора са поскъпнали с около 32% през тази година, избутвайки от лидерското място компаниите от сектора храни и напитки. В същото време сигналите са твърде малко, че възходящият тренд ще спре скоро.

Ако финансовите пазари ценообразуват бъдещия растеж и рисковете, то тогава секторът се представя добре на фона страховете за рецесия, търговското напрежение и политическите неволи около Brexit. Това е така, тъй като строителният пазар е устойчив в Европа и САЩ, а фундаментът в сектора като цяло е добър, смятат анализаторите от Citi.

Още по темата

Ако разгледаме текущата оценка на членовете на индекса Stoxx 600 Construction & Materials, ще се види, че той все още е далеч от средната си стойност за последните десет години, което предполага, че има достатъчно място за печалби. Въпреки че секторът има прогнозна дивидентна доходност в региона от 3% - по-ниска от по-голямата част на пазара, той все още е по-привлекателен от някои други сектори за инвеститорите в търсене на стабилна възвръщаемост в среда с ниска доходност.

„Компаниите продължават да показват добри резултатите, тъй като строителните пазари в САЩ и Европа остават в добра форма“, обясни анализаторът на Citi Ефрем Рави.

Отчетите на компаниите с голяма пазарна капитализация като Vinci, LafargeHolcim, Assa Abloy, Sika, Geberit и Saint-Gobain вдъхват увереност по отношение на търсенето.

Данните остават обнадеждаващи. Тази година американският пазар на жилища предостави подкрепа за растеж, докато в Европа индексите на мениджърите по поръчките в сектора на строителството излязоха от територията на разширяване само веднъж за последните три години – през август.

Що се отнася до Китай, настоящите стимули на страната са насочени към разходите за инфраструктура. Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на строителството за октомври се повиши до 60.4 пункта, като се върна на „територия за разширяване на високо ниво“ според Националното статистическо бюро.

Последни новини
Още от Новини от света