Турската лира губи от стойността си под заплаха от нови санкции

Тази седмица държавните кредитори в Турция продадоха валута на стойност най-малко 2 милиарда долара, за да подкрепят лирата

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Стойността на турската лира се насочва към най-ниското си ниво спрямо долара от август насам на фона на нарастващата заплаха за американски санкции заради започването на операция в Североизточна Сирия, съобщава Bloomberg.

Валутата отслабна до ниво от около 5,87 лири за долар през деня в четвъртък, докато турските изтребители F-16 и артилерийски единици дадоха началото на турската мисия срещу подкрепяните от САЩ кюрдски сили в Североизточна Сирия в сряда. В същото време доходността по двегодишната държавни облигации скочи със 70 базисни пункта до 14.3%, което е най-високата стойност за последните две седмици. 

Лирата е поевтиняла с около 3% спрямо долара тази седмица.

В отговор на турските действия Линдзи Греъм, сенаторът на Южна Каролина, представи законопроект за санкции. Според анализатори обаче не е сигурно дали законопроектът ще бъде приет.

Още по темата

Заплахата от нови наказателни действия от страна на Вашингтон подновява опасенията, че отчуждените съюзници на Турция в НАТО се насочват към ново дипломатическо противопоставяне, което може да нанесе удар върху икономиката на страната, която е оценена на 722 млрд. долара.

Проектозаконът за американските санкции, представен в Конгреса в сряда, е насочен към турските лидери, включително президента Реджеп Ердоган, и стратегически сектори като енергетиката и отбраната.

Миналата година САЩ санкционираха Турция заради спора за задържания американски пастор, като мерките на Вашингтон потопиха турската страна във валутна криза, която предизивка първата рецесия от десетилетие.

Тази седмица държавните кредитори в Турция продадоха валута на стойност най-малко 2 милиарда долара, за да подкрепят лирата, според трима души с познания с въпроса. Банките бяха забелязани да продават долари и в четвъртък, твърдят източници.

 

Последни новини
Още от Новини от света