Турция нахлу в Североизточна Сирия с операция Извор на мира

Втората по големина армия на НАТО има за задача да изтласка кюрдските бунтовници

17:27 | 9 октомври 2019
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Турция започна военната си офанзива в Североизточна Сирия едва няколко дни, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ няма да застанат на пътя ѝ, съобщава Bloomberg.

Турският държавен глава Реджеп Ердоган обяви началото на операция „Извор на мира“ в Twitter, като посочи, че Ислямска държава също ще бъде нейна цел.

Малка група турски сили е навлязла в Сирия в сряда на две точки в близост до границата – около сирийските градове Тал Абяд и Рас ал Аин, посочи турски официален представител, пожелал да запази анонимност.

Турската лира отслабна след новините, доближавайки се до най-ниските си стойности за деня.

Ердоган иска да изтласка сирийската милиция от границата. Графика: Bloomberg 

Кюрдските сили призоваха бойци да се отправят към границата, за да защитят региона от турската офанзива, кото се очаква да се включват десетки хиляди войници, подкрепени от танкове и бронетранспортьори от втората по големина армия на НАТО.

Турската офанзива в Сирия следва драматичния обрат в отношенията между Анкара и Вашингтон. Американският лидер Доналд Тръмп посочи на турския си колега чрез телефонно обаждане в неделя, че десетките американски войски, работили в тясно сътрудничество с кюрдските сили в борбата срещу Ислямска държава, ще се отдръпнат, като по този начин САЩ на практика разчистиха пътя за турското нахлуване.

Според зам.-председателя на Асоциацията на сирийците в България Дахер Дахер, който беше гост в предаването „В развитие“, Турция ще окупира териториите на Северна Сирия и дълго ще остане там.

"В момента в Северна Сирия се получава една промяна от кюрдска страна върху демографията - много християни напускат, арабите също и остават предимно кюрди. Именно това доведе до притесненията на Ердоган и неговата намеса", коментира още Дахер.