Наемодател в Airbnb глобен със 100 хиляди паунда

Лондончанинът отдавал наетото от него общинско жилище през платформата в интернет

Airbnb е приложение за краткосрочен наем. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Airbnb е приложение за краткосрочен наем. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Наемателят на общинско жилище в Лондон Тоби Хармън създал фалшива самоличност „Лара“, чрез която да отдава в Airbnb студиото си, пише ВВС.

Апартаментът в централния район Виктория се рекламира от 2013 г. на сайта и е получил повече от триста отзива и ревюта от ползватели. Измамата с фалшивия профил била засечена от софтуер за измами, използван от общината. Извлечение от банковата сметка на Хармън показало и плащания от Airbnb в продължение на години.

Той бил привлечен под отговорност и осъден да заплати 100 974 (217 493 лева) паунда за незаконно обогатяване. От Airbnb заявили в отговор на запитване на общината, че вече са премахнали обявата.

Още по темата

Уестминстър сити консул разследва още около 1500 жилища за незаконно преотдаване под наем, което наредбата за социални жилища забранява изрично. Цените на наемите и жилищата в Лондон през последните години растат лавинообразно, което затруднява много жители в намирането на подходящо за тях място за живеене.  Същевременно, пазарът на Airbnb се е увеличил четворно, от 20 на 80 хиляди жилища, отдавани краткосрочно под наем.

Последни новини
Още от Новини от света