Барселона ще упражнява най-строгия контрол върху жилищните наеми в Испания

Регулацията следва задействан през март закон, задаващ лимит на годишното повишаване на наемите с темпа на инфлацията

18:30 | 28 май 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

След като цените на жилищата се увеличиха с над 50% през последните пет години, властите в Барселона въвеждат най-агресивния контрол на наемите в Испания, предава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Съгласно указ, публикуван миналата седмица, собствениците на имоти ще трябва да преговарят по договори за наем въз основа на референтни цени, определени за всеки имот в кварталите, смятани за най-желани. Регулацията следва задействан през март закон на национално ниво, определящ лимит на годишното повишаване на наемите с темпа на инфлацията, възлизаща на 1,5% към момента.

Най-горещите имотни пазари в Испания – Мадрид, Барселона, Страната на баските и Валения, привлякоха през последните години капитали от чуждестранни инвеститори като Blackstone Group и Cerberus Capital Management, а хиляди собственици на имоти превърнаха апартаментите си за целогодишно отдаване под наем в туристически жилища. Прогресивните партии, които установиха контрол върху градските съвети, смятат, че повишаването на наемите до голяма степен се дължи на чужденците.

Прочетете още по темата в Investor.bg.