ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Защо само за няколко години наемите в Берлин поскъпнаха със 70%

Капка Тодорова, кореспондент на вестник "24 часа" в Германия, ИмоТиТе, 21.04.2019

21:30 | 21 април 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

За последните няколко години цените на наемите в Берлин се увеличиха с над 70%. Наемната цена на кв. м в германската столица в момента варира между 7 и 20 евро в зависимост от квартала, като средната работна заплата в страната е между 3 и 3,6 хил. евро, но голяма част от гражданите получават по-ниски възнаграждения. Това каза Капка Тодорова, кореспондент на вестник "24 часа" в Германия, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Основният проблем за тези данни, предизвикали скорошните протести на гражданите на Берлин, е, че няма жилища, отбеляза Тодорова.

Берлин се превърна в притегателен център за много европейци заради стабилната икономика на страната, университетите, културните събития и пр. Имотният пазар започна да изнемогва... Като цяло градът се разраства много по-бързо, отколкото може да насмогне инфраструктурата му“.

Друга съществена причина за увеличените цени е кризата в Берлин от 90-те години, по време на която голяма част от общинските жилища бяха продадени на частни фондове, и в момента градът не разполага с такива или те са твърде малко, добави журналистът.

Към момента исканията на протестиращите в Берлин са да се изземат обратно общинските жилища, като частните фондове да получат компенсации. Според всички политици и експерти обаче подобни мерки няма да решат проблема“.

Тодорова посочи, че германските власти вече са се опитали да предприемат мерки срещу увеличенията на наемните цени, част от които е въвеждането на регулации, според които цената на наема да не може да се увеличава с повече от 2% годишно, в случаи на сериозен ремонт – с 6, а при смяна на жилище цената за новия наемател да не може да бъде увеличена с повече от 15%.

Оказа се обаче, че тези регулации не работят, тъй като има много възможности да се заобиколят“.

Цялото предаване можете да видите във видеотео.