Жилищата в Лондон отчитат най-сериозното си поевтиняване от 2009 г. насам

Средната цена за апартамент в момента е 457 000 лири

Лондон все пак остава една от най-скъпите европейски столици на пазара на имоти. Снимка: Pixabay Лондон все пак остава една от най-скъпите европейски столици на пазара на имоти. Снимка: Pixabay

Пазарът за недвижимо имущество във Великобритания продължава да се радва на минимално повишение в цените (средно 1,2% за май), но в контраст с националната тенденция апартаментите в Лондон бележат поевтиняване с цели 4,4% на годишна база. Това сочат данни от Националната статистика (ONS), цитирани от CNBC.

През май тази година средната цена на жилище в английската столица е 457 000 лири (989 110 лв.) Въпреки отстъпките на брокерите, градът остава най-скъпата територия на „острова“.

Още по темата

За сравнение през август 2009 г. имотите се продават със 7% по-евтино от същия месец година по-рано.

Снимка на Десислав Янкулов.

Средна стойност на кв. м. за жилище в София-град. Графика: Imoti.net

Правим бърза справка със сайта Imoti.net за средните цени в София и там установяваме, че диапазоните са наистина големи. Средната цена на двустайно жилище в кв. „Захарна фабрика“ е 78 235 лв., а четиристаен апартамент в кв. „Изгрев“ се продава средно за 785 633 лв. На база тази информация може да пресметнем, че средната цена на жилищата в столицата е около 430 000 лв. (198 000 лири). (бел. ред. в тази статистика попадат само двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти).

Последни новини
Още от Новини от света