Фед може да разочарова пазарите с решението си през юли

Очакванията към централната банка може да се окажат прекалено смели, според директор в Well Fargo Securities

Ефектът върху икономиката на САЩ може и да не е чак толкова позитивен след свалянето на лихвите от Фед, смятат анализатори. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Ефектът върху икономиката на САЩ може и да не е чак толкова позитивен след свалянето на лихвите от Фед, смятат анализатори. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Манията около очакваното решение на Фед за понижаване на основния лихвен процент в САЩ може и да не се окаже това, на което инвеститорите са се надявали, пише CNBC. Така поне смята Майкъл Шумахер, световен стратегически ръководител за управление на лихвените проценти и управляващ директор на Well Fargo Securities, който заяви, че инвеститорите могат да се окажат разочаровани от следващия ход на Федералния резерв.

Мнозина на Уолстрийт очакват централната банка на САЩ да намали основния си лихвен процент на следващото заседание на Федералния комитет за открит пазар в края на юли в отговор на отслабването на икономическите данни в страната и по света. Понастоящем инструментът FedWatch на CME показва 100% шанс за намаление на лихвите през юли.

Но очакванията на фондовата борса във връзка с политиката на Фед, може да са твърде агресивни, казва Шумахер.

„Мислим, че ще излязат с две решения за намаляване на лихвите на обща стойност от 50 базисни пункта. Пазарът пък се готви за 65 или 70 базисни пункта, коментира Шумахер. Така че, според нас, поне в Well Fargo, ние смятаме, че Федералният резерв, по някакъв странен начин, ще разочарова пазара, като не направи такова съкращение, какво се очаква."

Оценките на Шумахер идват, след като председателят на Фед Джером Пауъл каза неща, които стратегът определи като „много деликатни“ коментари в двудневното свидетелство пред Конгреса. В него Пауъл каза, че макроикономическите „кръстосани течения“, включително търговските напрежения и тревогите за световния растеж, тежат на икономическата активност на САЩ и че централната банка ще „действа по адекватен начин“.

Още по темата

Той иска съкращения на лихвите", казва още  Шумахер, добавяйки, че конструктивните данни за потребителските цени в САЩ, които бяха пуснати в началото на сесията в четвъртък, не променят мнението на председателя, който вероятно е видял данните преди свидетелските си показания.

И ако Федералният резерв реши да пристъпи към намаления доходността на 10-годишните ценни книжа на Съединените щати, това също би могла да доведе до някои противоположни движения, казва стратегът, чиято крайна прогноза за 10-годишната доходност е 2.30%. В петък тя се повиши до 2.13%.

Ние мислим, че по някакъв извратен начин доходността всъщност се покачва, казва анализаторът в коментара си. Традиционно се очаква да кажем: „Е, хей, ако Федералният резерв е напът да намали лихвите, не трябва ли да се сдобием с големи облигации?“ Отговорът е „да", но вече сме минали през това. Имаше огромен напредък от ноември, но смятаме, че това приключи".

Но не всички бяха единодушни с идеята за предстоящо намаляване на лихвите.

„Никой все още не ме е убедил, че Пауъл ще действа, и не мисля, че ще го направи, заяви Антъни Грисанти, основател и президент на GRZ Energy, пред CNBC. Не мисля, че той ще намали лихвите в края на месеца."

Грисанти, който е търгувал с фючърси в продължение на десетилетия, казва, че между все още здравословните икономически данни в САЩ, перспективите за търговско споразумение между САЩ и Китай и натиска, който Пауъл получава от президента Доналд Тръмп, все още изглежда малко вероятно.

„Ако получим търговска сделка, той ще трябва да се откаже изцяло и след това да загуби доверието. И също така мисля, че ако намали лихвите, всъщност изглежда, че е под палеца на Тръмп, казва трейдъра. И така, мисля, че ще преразгледа внимателно тази ситуация. Има още няколко точки с данни, които очакваме да излязат“.

Последни новини
Още от Новини от света