Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Умората на пазарите поставя инвеститорите в изчаквателна позиция

Павел Бандилов, изп. директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, Клуб Investor, 11.07.2019

21:00 | 13 юли 2019
Павел Бандилов, изп. директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Павел Бандилов, изп. директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На пазарите вече се наблюдава известна умора. Считам, че инвеститорите в момента са по-скоро в изчаквателна позиция. Продължава да нараства дългът в света, който е с отрицателна доходност и вече говорим за над 12-13 трлн. щатски долара бонове с отрицателна доходност. Това съобщи Павел Бандилов, изп. директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Седмицата за пазарите бе белязана от изявленията на председателя на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл , както и от новината за наследника на Марио Драги - Кристин Лагард. На Лагард ѝ се има доверие след това, което направи като директор на Международния валутен фонд (МВФ). Докато бе директор, тя заемеше една по-консервативна позиция спрямо по-експанзионистичната политика на централните банкери, особено печатането на пари с "широки пръсти". Очаквам да видя промяна, след като тя заеме поста на Марио Драги. Може би ми се ще да видя по-добра комуникация спрямо останалите ръководители на ЕС.

Подновеният натиск за сваляне на лихвите от страна на Доналд Тръмп показва и нездравите устои, в които се намира пазарът, изтъкна Павел Бандилов. "Когато в края на седмицата излязоха ползотворни данни за новоразкритите работни места и състоянието на пазара на труда, веднага се намеси добре познато чувство на страх, че Фед ще се отметне и няма да намали лихвите. И това веднага се премести върху пазара на акциите. Инвеститорите са се вторачили върху централните банкери и и каква ще бъде политиката им", добави той.

"Няма как да не отбележим институционалния интерес при криптовалутите. Най-голямата хвърлена ръкавица към централните банкери е Libra".

При петрола търсенето е детерминанта, която определя цената, заяви Павел Бандилов. "В политика на ОПЕК не вярвам да има промяна. Запасите в САЩ са друг ключов момент", поясни още той.

Златото стигна до 1400 долара, но милениълите не припознават златото като убежище, твърди Бандилов.

Вижте видео материала с целия разговор.